hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

18.1.2008

 aktuality


Požár části kuchyně rodinného domu v Otrokovicích
všímaví sousedé hasili jako první plameny oknem

Dne 18.1.2008 v 08:01 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v Otrokovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů z Otrokovic s dalším zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru části kuchyně rodinného domu.

Požár přes okna zpozorovali všímaví sousedé, kteří zrovna nakládali zboží u prodejny květin a zaslechli podivné praskání. Okamžitě přivolali na pomoc hasiče a do jejich příjezdu se pokusili sami o hašení. Za použití jednoho ručního hasicího přístroje rozbili okno a utlumili hlavní plameny v kuchyni.

Hasiči v dýchacích přístrojích natáhli do domu vysokotlaké vodní vedení, požár postupně lokalizovali a následně celkově uhasili asi po dvaceti minutách zásahu. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Hasičům se podařilo zabránit rozšíření požáru na další části domu a uchránit tak ostatní majetek před zničením. Celý dům musel být postupně odvětráván.

Velitel zásahu si nechal na místo povolat psycholožku HZS Zlínského kraje, která poskytla svou odbornou pomoc majitelům domku. Ti zažili zničující povodně v roce 1997 a každá další nepříjemná událost je velmi zasáhla. Svou pomoc poskytli i zástupci města Otrokovice a také sousedé, kteří projevili velkou solidaritu.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Požár vznikl v době, kdy majitelé nebyli doma. Plameny zničily potravinovou skříň v kuchyni a část elektrických a teplovodních rozvodů domu. Kouřem byla poškozena řada místností a vybavení domácnosti.

Požár způsobil škodu za 500.000 Kč. Rychlou pomocí sousedů a hasičů se podařilo uchránit hodnoty rodinného domu za nejméně 2 mil. Kč. Jako příčina vzniku požáru byla zjištěna technická závada na elektrické zásuvce v obývacím pokoji, do které byl zapojen přímotopný radiátor. Požár se ze zásuvky rozšířil šachtou a vedením na druhou stranu stěny do kuchyně.


požár způsobila závada na jedné z elektrických zásuvek

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail