hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

20.1.2008

 aktuality


Nebezpečný požár v kotelně rodinného domu v Liptále
zatápění v kotli pomocí benzinu zranilo dva lidi

Dne 20.1.2008 v 17:28 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního auta před domem v Liptále na Vsetínsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s jedním zásahovým vozidlem a velitelským autem s rozšířenou výbavou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že nejde o požár auta, ale o část kotelny v rodinném domě.

Požár byl uhašen ještě před příjezdem hasičů na místo. Hasiči po průzkumu potvrdili, že se nejedná o hlášený požár auta u rodinného domu, ale o požár v kotelně. Místo požáru bylo hasiči překontrolováno a zabezpečeno proti jeho dalšímu případnému vzniku.

Při požáru došlo ke zranění dvou osob. Sedmatřicetiletý majitel domu utrpěl těžké popáleniny III. stupně na rukách a jeho pětatřicetiletá manželka byla popálena v I. stupni na nohách. Oba zranění byli na místě prvotně ošetření místním lékařem, který zajistil i jejich převoz soukromým autem do nemocnice.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel zjistil, že majitel domu zatápěl v kotli na dřevo a pro rychlé roztopení použil benzin. Po nalití vysoce hořlavé látky do kotle, a následném zapálení, došlo k výbuchu výparů a následnému požáru.

Plameny zasáhly ruce muže, který byl silně popálen. Jeho manželka byla ve vedlejší místnosti, zaslechla manžela, uviděla požár a chtěla mu pomoci. Při jeho záchraně sama utrpěla popáleniny. Požár uhasili sousedé, kteří se k domu seběhli.

Požár poškodil část kotelny a způsobil škodu za 1.000 Kč. Příčinou vznik požáru byla neodborná a neopatrná obsluha topidla s použitím vysoce hořlavé látky, která bude s majitelem řešena v blokovém řízení.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail