hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

22.1.2008

 aktuality


Podezření na únik nebezpečné látky na parkovišti v Kroměříži
tříhodinové manévry profesionálních i dobrovolných hasičů
hra dětí přidělala mnoho starostí a práce hasičům i zástupcům města

Dne 22.1.2008 v 19:56 hod. byli hasiči informováni o úniku nebezpečné látky na parkovišti v Kroměříži.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže postupně se dvěma zásahovými vozy a později i jednotka sboru dobrovolných hasičů z Kroměříže se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na jednom z parkovišť u nákupního centra došlo k úniku neznámé látky.

Hasiči byli o případu informováni hlídkou policie, která zjistila, že děti uvolnily vypouštěcí ventil barelu a na plochu parkoviště vyteklo neznámé množství neurčité chemické látky. Látka se částečně odpařovala a silně zapáchala. Policisté kohout barelu uzavřeli a zabránili dalšímu úniku ještě před příjezdem hasičů.

Velitel zásahu hasičů si místo prohlédl a zjistil, že přepravní barel na 1000 litrů chemické látky má strženou etiketu a ze zbytků se dal vyčíst původní nápis STYREN. Operační důstojník potvrdil z karet nebezpečných látek, že Styren je bezbarvá až nažloutlá kapalina pronikavě nasládlého zápachu. Snadno těká a na vzduchu oxiduje. Používá se při výrobě barviv, plastů, v chemickém nebo gumárenském průmyslu.

Okamžitě byla vyhrazena nebezpečná zóna a byl omezen přístup do místa havárie. Podle stop odtékající látky od sudu bylo zjištěno, že kapalina tekla přes parkoviště asi 25 metrů, až spádem dosáhla kanalizace. Zbytky látky na parkovišti se postupně odpařovaly a byly dobře rozptylovány čerstvým větrem. Evakuace nebyla nařízena, protože nákupní centrum uzavřelo prodej právě ve 20:00 hod. a na parkovišti byla odstavena jen vozidla osob bydlících na nedalekém sídlišti.

Vypuštěný kontejner s neznámou látkou patřil stavební firmě, která v části nákupní zóny buduje další obchody. Do přivolání odpovědné osoby ze stavby a potvrzení, o jakou látku se jednalo, rozhodl velitel zásahu o maximálních preventivních opatřeních. Látka natekla do veřejné kanalizace, hrozilo znečištění čističky odpadních vod a podle charakteru látky hrozily výbuchy koncentrací výparů v kanalizačních šachtách. Hasiči informovali zástupce životního prostředí a starostu města Kroměříž.

Část jednotky profesionálních hasičů vyjela k čističce odpadních vod, kde byly položeny záchytné norné stěny. Část provozu a technologií čističky byla omezena a stok byl vyveden na tzv. náhradní cestu. Cílem bylo ochránit biofiltry čističky před zničením agresivní chemickou látkou. Hasiči zároveň odebrali vzorky k dalšímu laboratornímu zkoumání.

Hasiči kontaktovali odborníky z chemičky DEZA ve Valašském Meziříčí, kteří upřesnili charakter nebezpečné látky a hlavně potvrdili, že při teplotě kolem 4 oC nemůže dojít k výbuchům výparů v kanalizaci.

Teprve po jednadvacáté hodině se podařilo kontaktovat zástupce stavební firmy, který potvrdil, že přepravní kontejner používají jako zásobník na vodu. Po jeho příjezdu na místo bylo dále upřesněno, že kontejner koupili, ale pravděpodobně nebyl dostatečně očištěn od původní látky a došlo k naředění zbytků styrenu s větším množstvím vody. Vlastníci uzavřený barel odtáhli na vozíku do stavby a uzamkli ho před další nehodou.

Velitel zásahu nechal na místo povolat dobrovolné hasiče s cisternami, kteří dostali za úkol pročistit kanalizace. Do městského systému bylo napuštěno 8500 litrů vody ke zředění zbytků uniklé kapaliny. Postupně byly zrušeny norné stěny a ve 23:00 hod. byl ukončen i samotný zásah. Provoz na čističce odpadních vod byl obnoven až dvě hodiny po půlnoci.

Událost je nadále prošetřována Policií ČR Kroměříž.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail