hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

5.3.2008

 aktuality


Hasiči cvičili s armádním vrtulníkem nad centrem Zlína
návštěvníci nejvyšší krajské budovy měli extra zážitek

Dne 5.3.2008 se uskutečnilo další ze speciálních cvičení hasičů záchranářů s vojáky SAR teamu AČR z Bochoře.

Cílem dnešního cvičení bylo simulovat záchranu osob ze střechy nejvyšší krajské budovy v centru Zlína. Sídlo Krajského úřadu Zlínského kraje se stalo na několik hodin místem zásahu profesionálních hasičů HZS Zlínského kraje a zkušených vojenských vrtulníkových záchranářů ze základny Bochoř.

Po instruktáži a upřesnění námětu cvičení, které proběhlo na letišti Štípa, se záchranáři přesunuli nad "zlínský mrakodrap" a návštěvníkům kavárny nejvyššího patra nabídli nevšední podívanou. Záchranáři se postupně slaňovali na střechu budovy, cvičili záchranu zraněných osob a jejich vyzvednutí na záchranářském lůžku nebo do podvěsu vrtulníku.

Prvky záchrany se opakovaly asi dvě hodiny, po které si všichni záchranáři vyzkoušeli nejrůznější situace a role. Při cvičení si hasiči zkoušeli i zásah v dýchacích přístrojích, a to pro případ pomoci v zakouřených nebo požárem zasažených místech.

Piloti vrtulníku Sokol W3A znovu prokázali, že i přes nepříznivé podmínky zimního cvičení zvládají svou práci s naprostou profesionalitou. Dnešní lety byly ztíženy sněžením, poryvy větru, horší viditelností a nízkou oblačností.


letečtí záchranáři HZS Zlínského kraje na střeše nejvyšší budovy kraje

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail