hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

22.3.2008

 aktuality


Požár dílny a přístavku rodinného domu v Mrlínku
vozidlo dobrovolných hasičů se srazilo s cyklistou

Dne 22.3.2008 ve 13:28 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v obci Mrlínek na Kroměřížsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem se dvěma zásahovými vozy, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Bystřice pod Hostýnem, Podhradní Lhoty s dalšími cisternami a technickými vozy. Bez techniky u požáru pomáhali i dobrovolní hasiči z Mrlínku. Později byl k zásahu a nehodě vyslán i velící důstojník směny ze Zlína. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru dílny, přístavku rodinného domu a střechy.

Před příjezdem hasičů se snažil požár uhasit zeť majitelů a jeho sousedé, kteří použili zahradní hadici s vodou. Další sousedé přivezli tři ruční hasicí přístroje z jedné firmy a další přístroj poskytl obecní úřad. Rychle se rozšiřující požár byl ale nad jejich síly a na pomoc museli vyjet hasiči. Do obytných místností začal pronikat nebezpečný kouř, proto dům musela opustit mladá žena a její dvě děti.

Profesionálové přijeli z nedaleké Bystřice pod Hostýnem k požáru za šest minut. Velitel zásahu potvrdil rozsáhlejší požár a vyžádal si výjezd dalších posilových jednotek k nutné dovážce vody. Postupně bylo nataženo několik proudů a začal požární útok. Hasiči se snažili především zabránit dalšímu šíření požáru a uchránit rodinný dům před zničením.

Nedostatek vody k hašení se projevil velmi brzy. Velitel zásahu přikázal zahájit kyvadlovou dopravu, o kterou se postaraly jednotky dobrovolných hasičů. Asi dvěstě metrů od hořícího domu je vystavěna požární nádrž, která poskytla dostatečnou zásobu vody. Dobrovolní hasiči čerpadly dostávali vodu do svých cisteren a vozili ji k zásahu.

Právě v této době došlo k dopravní nehodě mezi zásahovým vozidlem zn. Avia, dobrovolných hasičů z Bystřice pod Hostýnem, které se střetlo s cyklistou. Podle prvotních informací na místě couval hasič s technickým vozidlem z vedlejší cesty na hlavní, po které právě projížděl cyklista. Při couvání, bez zapnutých výstražných světelných a zvukových signálů, došlo ke střetu a zranění sedmadvacetiletého cyklisty, cizince, který utrpěl zranění na hlavě a koleně. Při střetu bylo lehce poškozeno zásahové vozidlo i silniční jízdní kolo.

Cyklistovi byla poskytnuta první pomoc, bylo přivoláno vozidlo zdravotnické záchranné služby a po ošetření byl zraněný cizinec odvezen do nemocnice v Kroměříži. Podle dostupných informací nebyla zranění kvalifikována jako těžká. Případ na místě šetřila Policie ČR.

Hasičům se požár podařilo lokalizovat asi po sedmdesáti minutách intenzivního hašení. Celková likvidace požáru byla hlášena až v půl čtvrté odpoledne. Zničená dílna i střecha byly postupně rozebrány a zničené věci byly vyházeny ven. Při samotném požáru nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Mladý muž uvedl, že vedle domu měl zámečnickou dílnu. Odpoledne se rozhodl opravovat svůj osobní automobil a přitom si v dílně připravil nástroje. Pro snadnější výměnu brzdových kotoučů si svařil jednoduchý přípravek. Osobní auto zaparkoval pod přístřešek a začal s opravou, když si všiml kouře v dílně. Následný požár se začal velmi rychle šířit na střechu a plastové krytí přístřešku u vchodu do domu.

Při požáru se snažil zachránit vozidlo, které už bylo na několika místech poškozeno požárem. Rychle vyjel na blízký trávník a auto odstavil. Plameny tou dobou už zasáhly střechu a šířily se na obytnou část domu.

Požár zničil kompletní zámečnickou dílnu, její vybavení a další uskladněné věci. Zničena byla i celá střecha nad přístavkem domu, plastová stříška u vchodu a část střechy nad hospodářským stavením. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 300.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek za 1 mil. Kč.

Příčinou vzniku požáru byla nedbalost mladého muže při svařování. Přestupek byl na místě vyřešen v blokovém řízení.



 

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail