hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

7.5.2008

 aktuality


Hasiči likvidovali požár mladého lesa u Vsetína
vyšetřování nevyloučilo úmysl nebo nedbalost

Dne 7.5.2008 v 15:20 hod. byli hasiči informováni o požáru v přírodním prostředí u Rokytnice.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Rokytnice a Vsetína. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru mladého lesa.

Příjezd k místu požáru nebyl zcela jednoduchý. Po pěším průzkumu v terénu byl potvrzen požár a lesním speciálem hasičů zn. Camiva, a později i dalším vozům, se podařilo postupně najet k požářišti. Při příjezdu hasičů byla požárem zasažena plocha asi 50 x 30 metrů a plameny se dál větrem šířily do okolí. Hasiči postupně nasadili několik proudů vody a zásahem se snažili zabránit dalšímu ničení mladých stromků.

Lokalizace požáru trvala hasičům asi půl hodiny a další dohašovací práce byly ukončeny až za další hodinu a půl. Hasičům se podařilo zabránit dalšímu šíření požáru na okolní a blízký vzrostlý les. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Požár nakonec zničil plochu asi 80 x 50 metrů, na které byly mladé jehličnaté stromky do výšky 3 metrů. Příčinou vzniku požáru byla s největší pravděpodobností nedbalost nebo úmysl neznámé osoby. Případ je nadále v šetření společně s Policií ČR.

Požárem způsobené škody na dvanáctiletém lese, který majiteli sloužil jako předmět podnikání, jsou předběžně vyčísleny na 50.000 Kč. Další uchráněné hodnoty zásahem hasičů byly vyčísleny rovněž na 50 tis. Kč.


ilustrační foto

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail