hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

29.5.2008

 aktuality


Hasiči cvičí v celém Zlínském kraji, a to prakticky denně
cvičení jsou důležitou a pravidelnou pracovní náplní hasičů

Prakticky celoročně se profesionální i dobrovolní hasiči připravují na nejrůznější typy zásahů formou cvičení, která jsou plánována i několik měsíců dopředu. Kromě malých směnových cvičení, jenž mohou být každodenní pracovní náplní sloužících hasičů, jsou plánovány i daleko náročnější a rozsáhlejší akce. V těchto dnech tak nejde jen o speciální cvičení leteckých záchranářů hasičů s vojáky na lanovce v Horní Bečvě, ale současně cvičí hasiči i z dalších stanic ve Zlínském kraji. Témat ke cvičení mají hasiči nepřeberně, a to zvláště pro širokou paletu nabízených služeb a vyžadovaných pomocí.

Dne 29.5.2008 v 09:00 hod. bylo vyhlášeno cvičení hasičů na požár a evakuaci domova důchodců ve Vážanech u Kroměříže.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů z Kroměříže s dalším zásahovým vozem.

Požár vznikl od televizoru v jednolůžkovém pokoji ve 2. patře pravého křídla domova pro seniory. Během krátké doby byl zachvácen celý pokoj a požár se dál šířil. Velitel zásahu se rozhodl ohrožené seniory evakuovat, v čemž mu pomáhali nejen hasiči, ale i personál domova. Požár se podařilo uhasit pomocí pozemního vodního vedení, ale také proudu z koše automobilového žebříku.

Cvičení v domovech pro seniory nepatří mezi časté náměty, protože se snažíme zohledňovat věk ubytovaných a nechceme je zbytečně stresovat. Na druhou stanu však i tady může vzniknout požár a hasiči chtějí být připraveni a seznámeni s prostředím v podobných zařízeních.

Dne 29.5.2008 v 10:00 hod. bylo vyhlášeno cvičení hasičů na likvidaci požáru ve firmě v Holešově.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Holešova ve společném výjezdu s jednotkou sboru dobrovolných hasičů. Cvičení se účastnila i jednotka sboru dobrovolných hasičů podniku Ton a.s., a další dvě jednotky profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem a Kroměříže.

Při simulovaném požáru elektrorozvodny ve výrobě bylo nutné evakuovat několik desítek zaměstnanců. Hasiči následně rozvinuli vodní vedení, požár postupně lokalizovali a uhasili. Cílem cvičení bylo prověřit možnosti a schopnosti společného zásahu jednotek profesionálních, dobrovolných a podnikových hasičů. Dále se seznámit s provozem a sklady nebo ověřit evakuační časy zaměstnanců.

Dne 28.5.2008 v 10:55 hod. bylo vyhlášeno prověřovací cvičení v bývalé nádražní budově v Morkovicích-Slížanech.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Morkovic-Slížan s jednou cisternou a technickým automobilem, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Morkovic-Slížan a Zborovic.

V objektu hasiči nalezli a následně evakuovali jednu osobu, která se nadýchala zplodin hoření. Z objektu ji vyvedli za pomoci ochranné vyváděcí masky. Dále v budově hasiči při průzkumu objevili  5 kg propan-butanovou tlakovou láhev, která byla z budovy vynesena a následně ochlazena. Na odvětrání použili hasiči přetlakovou ventilaci a simulovaný požár byl postupně lokalizován a uhašen vysokotlakým proudem vody. Hasiči při cvičení prověřili i funkčnost podzemního hydrantu, ze kterého doplňovali vodu do cisteren.


na veliteli zásahu leží tíha odpovědnosti - cvičení je pomáhá připravit na správné velení a rozhodování

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail