hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

31.7.2008

 aktuality



foto pro HZS ZLK Martin Sekanina

Požár lisovacího stroje na poli u Polešovic
jeden hasicí přístroj na požár nestačil

Dne 31.7.2008 v 19:19 hod. byli hasiči informováni o požáru stroje na poli u Polešovic.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Polešovic a Nedakonic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na poli došlo k požáru lisovací části balíkovacího zemědělského stroje na slámu, který byl tažen jako přívěs za traktorem.

Před příjezdem hasičů se snažil zemědělec požár uhasit pomocí jednoho ručního hasicího přístroje, což ale nebylo dostatečně účinné. Řidič soupravy proto odpojil traktor a odstavil ho v bezpečné vzdálenosti od hořícího stroje. Ke zvládnutí požáru si musel přivolat na pomoc hasiče.

Jako první na místě zasahovala jednotka dobrovolných hasičů z Nedakonic. Už při příjezdu byl vidět požár stroje i okolního strniště. Hasiči bleskově natáhli vysokotlaké vodní vedení a začali požár lokalizovat a hasit. Zásahem se snažili zabránit zničení celého pracovního stroje.

Hasiči postupně uhasili kapotu stroje a následně vyhrabávali hořící slámu ze soukolí lisu. Sláma byla uhašena a termokamerou byly kontrolovány jednotlivé části zemědělského stroje. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Zásahem se podařilo zabránit rozšíření požáru po strništi do pole.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Řidič soupravy uvedl, že při jízdě po poli a při balíkování slámy došlo v lisu k požáru. Požár zpozoroval, ale nedokázal ho zlikvidovat. Odpojil proto alespoň traktor a odvezl ho do bezpečí.

Příčinou vzniku požáru byla technická závada v lisu, kde došlo ke tření mechanických částí, zvýšení teploty a následnému vznícení sbírané slámy. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 300.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek na stroji za 300 tis. Kč.


požár uvnitř stroje poškodil především jeho lisovací část

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail