hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

1.8.2008

 aktuality


TCTV 112 pomohlo zachránit zraněného muže u Bělova
systém lokalizace pomohl po násilném přepadení

Dne 28.7.2008 ve 22:31 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při pátrání po zraněném muži v nouzi.

Zdravotnická záchranná služba ve Zlíně nejdříve přijala tísňový hovor od muže, který byl zraněný, ale také ztracený na neznámém místě. Muž byl údajně přepaden, zmlácen a vyhozen v lese. Operátorka zdravotníků ho však nemohla podle hovoru lokalizovat, a proto mu doporučila, aby zavolal na tísňovou linku 112.

Muž neváhal a vytočil linku 112, kterou obsluhuje Krajské operační a informační středisko HZS Zlínského kraje ve Zlíně. Telefonní centrum tísňového volání 112 (TCTV) okamžitě po zavolání lokalizovalo volajícího v desetikilometrovém okruhu mezi obcí Kvasice, Bělov, Žlutava a Nová Dědina. O události byla informována policie i hasiči, jejichž hlídky a jednotky vyjely do určeného místa k pátrání.

Operační důstojník HZS Zlínského kraje požádal operátora mobilních služeb o upřesnění lokalizace a zúžení okruhu možného pátrání. Operátor dodal data asi za dvacet minut, kdy se podařilo zmenšit prostor na okruh dvou kilometrů u obce Bělov.

Jednotka hasičů z Otrokovic, která vyjela krátce po jedenácté hodně, se zapojila do pátrání právě v okolí obce Bělov. Po upřesnění lokalizace volajícího se hasičům podařilo při jednom z průjezdů lesní cestou najít zraněného pětadvacetiletého muže ve 23:23 hod. Krvácející a zbitý muž byl předán do péče zdravotnické záchranné služby a po prvotním ošetření byl odvezen do nemocnice. Případ dál šetřila policie.

HZS Zlínského kraje vyhověl žádosti Policie ČR, pro podezření ze spáchání závažného trestného činu, a případ zveřejnil až dnes.


TCTV 112 Zlín - operátoři umí lokalizovat volajícího

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail