hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

27.8.2008

 aktuality


Rozsáhlý požár v kuchyni bytu v Uherském Brodě
požár zničil část rekonstruovaného bytu

Dne 27.8.2008 v 01:35 hod. byli hasiči informováni o požáru v bytě v Uherském Brodě.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru v právě rekonstruovaném bytě.

Před příjezdem hasičů se snažili požár uhasit sousedé, kteří také jako první ucítili v domě kouř. Po otevření bytu použili dva ruční hasicí přístroje ke zkrocení dosažitelných plamenů. Byt byl silně zakouřený a dým nedovoloval vstup do místností. Na pomoc byli přivoláni hasiči.

Hasiči byli na místě do jedné minuty od výjezdu, protože bytový dům je asi 300 metrů od stanice. V dýchacích přístrojích pronikli k hořící kuchyni, kde zahájili hasební útok vysokotlakým proudem vody. Lokalizace požáru trvala hasičům asi deset minut, další dohašovací a likvidační práce byly ukončeny krátce před třetí hodinou. Zásahem hasičů se podařilo zabránit dalšímu šíření požáru v bytě a do dalších místností. K odvětrání byla použita přetlaková ventilace. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Sousedé v bytovém domě slyšeli krátce po půlnoci zvláštní praskání, kterému nepřikládali žádný důležitý význam. O hodinu později už byl silně cítit kouř a bylo zřejmé, že jde o požár. Byt se sousedům podařilo otevřít náhradním klíčem a do příjezdu hasičů se i pokusili plameny uhasit.

Požár zničil část rekonstruované kuchyně a další vybavení. Majitel bytu potvrdil, že dělníci včera brousili parkety a v práci měli pokračovat další den. Po jejich odchodu došlo ke vznícení prachu v průmyslovém vysavači a následný požár se rozšířil po kuchyni. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 300.000 Kč. Zásahem hasičů a sousedů se podařilo uchránit další majetek v bytě za 500 tis. Kč. 


požár vznikl v kuchyni právě rekonstruovaného bytu, kterou značně poškodil

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail