hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

29.8.2008

 aktuality


Rozsáhlý požár rodinného domu v obci Částkov
celá rodina se včas vzbudila a zachránila

Dne 29.8.2008 v 04:27 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v obci Částkov.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Částkova, Velkého Ořechova a Bílovic. Na místo požáru vyjel ze Zlína i velící důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru horního patra a střechy rodinného domu.

Požár nejdříve vzbudil manželku majitele domu, která okamžitě probudila muže, dvě děti a svou maminku. Celá rodina se tak včas dostala do bezpečí a mimo dosah kouře i plamenů. Majitel se snažil nejdříve požár hasit pomocí zahradní hadice, ale proti rychle se šířícím a sílícím plamenům neměl šanci.

O pomoc proto nejdříve požádal velitele místní jednotky dobrovolných hasičů, který bydlí ve stejné ulici a z mobilního telefonu volal na tísňovou linku 150. V té době už hasiči byli informováni jiným občanem z obce, který si všiml mohutného kouře a plamenů nad střechou. Sousedé začali pomáhat vynášet a zachraňovat věci z domu.

Jako první z hasičů zasahovala místní dobrovolná jednotka, která se snažila dostat k domu vodu pomocí svého čerpadla. O pár minut později už přijeli profesionálové z Uherského Hradiště, bylo rozvinuto několik proudů vody a hasební útok byl veden ze dvou stran.

Prioritou hasičů bylo zabránit rozšíření požáru ze střechy do obytných částí domu a uchránit tak další majetek před zničením. Požár byl lokalizován asi po hodině intenzivního hašení. Celé dopoledne však pokračovaly dohašovací a likvidační práce. Požár zachvátil hlavně střechu domu, balkon s místem pro odpočinek a několik obytných místností horního patra. Hasiči museli postupně rozebrat plechové krytí střechy a dostat se k prohořívajícím trámům.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů bylo místo ohledáno. Příčina vzniku požáru je nadále v šetření, škody jsou odhadnuty předběžně na 1 mil. Kč.

aktualizováno

Celé dopoledne trvalo vyšetřovateli hasičů z Uherského Hradiště detailní zjišťování příčiny vzniku požáru. Po postupném vyloučení úmyslného založení a technické závady se pátrání zúžilo na možnost vzniku požáru od otevřeného plamene svíčky. Svíčka byla v lampičce na stolku balkonu, který slouží pro odpočinek. Vzhledem ke konstrukci lampy se vyšetřovatel domnívá, že s největší pravděpodobností ji převrhla kočka nebo jiné zvíře. Tím došlo k zapálení hořlavých materiálů stolku a pohovky a k následnému rozšíření požáru do okolí i domu.

Požárem způsobená škoda byla upřesněna na 1,2 mil. Kč. Zásahem hasičů se podařilo zachránit další majetek za jeden milion korun.


požár zasáhl hlavně střechu a její dřevěné konstrukce

na přání majitele domu nezveřejňujeme záběry z ohniska požáru

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail