hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

21.9.2008

 aktuality


Pomoc hasičů po tragické dopravní nehodě v Bílovicích
po nárazu do domu tři mrtví, záchranáři marně bojovali o jejich životy
 

Dne 21.9.2008 ve 13:10 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po těžké havárii auta v Bílovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Bílovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k mimořádně těžké a tragické havárii osobního auta zn. Fiat Punto.

Podle svědků nejdříve řidič osobního auta riskantně předjížděl jiné vozidlo v klesání do obce od Březolup. Vozidlu urazil zpětné zrcátko, poté pokračoval ve vysoké rychlosti do nepřehledné zatáčky, kterou projel a čelně narazil do rekonstruovaného rodinného domu a zaparkovaného osobního auta zn. Š Favorit.

Po silném čelním nárazu došlo k totálnímu zdemolování přední části vozu. Devastujícím zraněním na místě podlehl jak sedmadvacetiletý řidič, tak i jeho šestapadesátiletá spolujezdkyně na zadním sedadle. Řidič předjížděného a poškozeného vozu nebyl zraněn a byl přímým svědkem tragédie.

Hasiči byli na místě za sedm minut od výjezdu a okamžitě začali vyprošťovat těžce zraněnou spolujezdkyni z předního sedadla, která byla jako jediná ve voze připoutána bezpečnostním pásem. Mimořádně náročné vyprošťování zabralo hasičům takřka půl hodiny. Jednadvacetiletá dívka byla v kritickém stavu vytažena a přenesena do připraveného vozidla zdravotnické záchranné služby.

Lékaři a zdravotníci další půl hodinu bojovali o její život, ale přes veškerou snahu tento boj prohráli. Otřesná bilance tragické havárie se tak zcela naplnila. K vyproštění mrtvých těl z vraku vozu museli hasiči nejdříve vytáhnout havarované auto z průjezdu domu. Následně byl vůz rozstříhán a těla vytažena. Při vyprošťování pomáhali dobrovolní hasiči s vytvářením neprůhledných zábran.

Dopravní nehodu a havárii na místě šetřila Policie ČR. Doprava byla zcela uzavřena a odkláněna hlídkami policie na objízdné trasy.


po silném čelním nárazu do domu byla přední část auta zcela zničena

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail