hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

30.9.2008

 aktuality


Hasiči cvičili na Slezské Hartě záchranu osob z vody
další díl cvičení s armádou a vodní záchrannou službou

Dne 30.9.2008 bylo vyhlášeno další cvičení pro naše hasiče letecké záchranáře s armádou na Slezské Hartě.

Dvanáct profesionálních hasičů leteckých záchranářů HZS Zlínského kraje se účastnilo speciálního výcviku nad vodní hladinou díla Slezská Harta. Do cvičení byla zapojena Armáda ČR se svým strojem Mi-17 z vrtulníkové základny z Bochoře. Garanci nad výcvikem převzali instruktoři z Vodní záchranné služby ČČK z Bruntálu.

Cvičení navazuje na nedávnou dvoudenní společnou akci na jezu v Uherském Ostrohu, kde se záchranáři seznamovali s postupy na klidné i divoké vodě v jezu. Zpráva o výcviku byla zveřejněna - zde.

Celý tým hasičů záchranářů vzlétl ze základny v Bochoři a jejich cílem bylo vodní dílo Slezská Harta. Vodní plocha, která je mimo území Zlínského kraje, je ideálním prostředím pro výcvik záchranářů. Proto tam budou směřovat i další cvičné akce.

Úkolem bylo zvládnout nácvik záchranných operací u topících se osob, které je možné zachránit za podpory armádního vrtulníku. Stroj Mi-17 byl pro mnohé hasiče novinkou, protože do této chvíle se cvičilo výhradně s vrtulníky Sokol W3A. Velikost helikoptéry dokázala pojmout celou skupinu cvičících, včetně instruktorů vodní záchranné služby.

Cvičení trvalo asi pět hodin a všichni se vystřídali v nácviku jednotlivých záchran. Součástí akce byly i seskoky nad volnou vodní plochou, stejně jako i spouštění z palubního jeřábu.


vrtulník Mi-17 při výcviku se záchranáři

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail