hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín
 zpravodaj - 06/2005

Bouřky v kraji si vyžádaly výjezdy hasičů

Během večerních a nočních bouřek museli hasiči ve Zlínském kraji vyjíždět k několika technickým zásahům. Ve všech případech se jednalo o pomoc při odstraňování následků spadlých stromů, nebo jejich hrozící pád. Stromy padaly na silnice a bránily v průjezdu dopravy. V jednom případě hrozil pád silné větve na chodce ve městě.

4.6. - 17:22 - Napajedla - spadlý strom přes cestu u místní zahrádkářské kolonie
4.6. - 18:35 - Valašské Meziříčí - hrozící pád silné větve na chodník
4.6. - 21:24 - Loučka - ve směru na Vizovice spadl strom přes silnici
5.6. - 01:07 - Luhačovice - odstranění spadlého stromu přes silnici a chodník u zámecké zahrady

Zajištění nebezpečné látky - rtuti

Dne 9.6.2005 ve 21:14 hod. byli hasiči požádáni policií o zajištění nebezpečné látky v Uherském Hradišti.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že hlídka Policie ČR převzala nádobu s 0,1 l rtuti a převezla ji na své oddělení. Hasiči rtuť i s nádobou zajistili do speciálního přepravního kontejneru a odvezli ke zkoumání.

Podle zjištěných informací byla nádoba nalezena dětmi při hře na sídlišti Východ v Uherském Hradišti. Zajištěná rtuť bude odeslána do specializované chemické laboratoře HZS ve Frenštátu pod Radhoštěm.

Nálezy rtuti patří mezi nejčastěji zajišťované nebezpečné chemické látky v kraji.

Požáry kontejnerů na odpad ve Valašském Meziříčí

Dne 14.6.2005 v 04:15 hod. byli hasiči informováni o požáru kontejnerů ve Valašském Meziříčí

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z místní stanice s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u samoobsluhy, v místní části Podlesí, došlo k rozsáhlému požáru čtyř kontejnerů na tříděný odpad.

Hasiči požár uhasili pomocí jednoho proudu vody a zásahem zabránili dalšímu šíření. Požár kontejnery zcela zničil.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo ohledáno. Vyšetřovatel konstatoval úmyslné založení požáru neznámým pachatelem a případ je nadále ve společném šetření s policií. Způsobené škody byly vyčísleny na 40.000 Kč.

Ještě toho rána kolem 06.00 hod. byl zjištěn další případ požáru kontejnerů na odpad. Požár byl založen rovněž úmyslně neznámým pachatelem. Ten zapálil odpad ve dvou kovových kontejnerech nedaleko prvního místa požáru a pravděpodobně ve stejnou dobu. V tomto druhém případě se jednalo o nádoby na odpad na místní benzinové čerpací stanici. Požár odpadu se nerozšířil mimo uzavřené kovové nádoby a způsobená škoda pro potřeby hasičů tak nebyla vyčíslena. Vzhledem k místu založení požáru jde však o závažný případ a velmi nebezpečné jednání neznámého pachatele.

Požár pračky v bytě obytného domu v Uherském Hradišti

Dne 15.6.2005 ve 13:04 hod. byli hasiči informováni o požáru bytu v Uherském Hradišti, Mařaticích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v jednom z bytů ve 3. patře došlo k požáru pračky.

Požár byl uhašen majiteli před příjezdem hasičů. Hasiči tak místo po požáru z bezpečnostních důvodů pouze prohlédli a přivolali vyšetřovatele.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů byla konstatována technická závada na pračce. Přesnou příčinu určí až odborné zkoumání zajištěných součástek. Majitelka uvedla, že nejdříve uslyšela ránu a došlo k vypnutí elektrické energie v bytě. Kontrolou zjistila, že došlo k požáru pračky. Když ji navíc i duchapřítomně vypnula z el. zásuvky, tak si všimla plamenů, které hned uhasila vodou. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 5.000 Kč.

Pomoc hasičů při havárii nakladače a úniku oleje v Jaroslavicích

Dne 18.6.2005 v 18:20 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při havárii nakladače a úniku oleje v Jaroslavicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se speciálním vyprošťovacím vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že za místním hřbitovem se na poli převrátil nakladač a uniká z něj olej. Olej a provozní kapaliny byly zachytávány do nádob ještě před příjezdem jednotky, a tak nedošlo ke znečištění půdy. Pomocí jeřábu byl nakladač postaven zpět na kola a jednotka se vrátila na základnu. Při havárii nakladače a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Pomoc hasičů při úniku nebezpečné látky do vody u Pozděchova

Dne 18.6.2005 ve 21:27 hod. byli hasiči informováni o úniku nebezpečné látky do potoka u Pozděchova.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hladině místního potoka plave neznámá pěna v úseku dlouhém asi sto metrů, a také došlo k malému úhynu ryb. Dalším šetřením policie bylo zjištěno, že znečištění vody mohl způsobit řidič kamionu, který umýval svůj vůz a bral vodu z říčky. Při oplachování kamionu se voda dostala zpět do potoka a došlo ke znečištění. Na místě si své šetření provedli také zástupci Odboru životního prostředí ze Vsetína.

Pomoc hasičů při záchraně muže z řeky Moravy v Otrokovicích

Dne 18.6.2005 ve 22:20 hod. byli hasiči požádáni policií o pomoc při záchraně muže z řeky Moravy v Otrokovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic s jedním vozidlem a pevným člunem, kterou posílila další jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem a nafukovacím člunem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že nedaleko místního veslařského klubu měl do vody spadnout muž nar. 1944, byt. Otrokovice, a už se neukázal. Jednotky zahájily pátrání na vodní hladině z obou člunů i v okolí břehů. Vodní hladina byla osvětlena reflektory ze zásahových vozů pro snadnější orientaci při hledání. Když nebylo tělo nalezeno ani po třech hodinách pátrání, tak byla akce ukončena a jednotky se vrátily na základny. V pátrání pod vodní hladinou se pokračuje dnes po příjezdu policejních potápěčů.

Doplňující informace k případu požáru ve Starém Městě

Dne 23.6.2005 si vyšetřovatel hasičů z Uherského Hradiště prohlédl místo požáru hořící stodoly u Starého Města. Prohlídkou místa bylo konstatováno, že z uskladněného materiálu odhořely asi 2/3 balíků slámy. Zbytek vyhoří během víkendu, a teprve poté bude možné vstoupit na místo požářiště k provedení dalších nutných úkonů.

Po dohodě s Policií ČR byl naplánován termín ohledání místa na úterý 28.6.2005. V tento den přijede také speciálně cvičený pes k vyhledávání stop na místech po požárech.

Zároveň jsme získali oficiální vyčíslení škody majitelem, který si ohodnotil zničený uskladněný biomateriál na 400.000 Kč a poškozenou budovu na dalších 250.000 Kč.

Do doby ohledání místa požáru se také nemění prozatím určené možné verze příčin vzniku požáru. Po celou dobu je místo střeženo hlídkou policie proti vstupu nežádoucích osob.

Pomoc hasičů při dopravní nehodě v Želechovicích nad Dřevnicí

Dne 26.6.2005 v 09:02 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při dopravní nehodě v Želechovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v prostoru křižovatky na obec Veselá došlo k vážné dopravní nehodě mezi osobním autem zn. Ford Escort a Š Octavia Combi.

Po příjezdu byl zraněný řidič fordu vytažen a následně byl předán do péče zdravotníků ze záchranné služby, kteří ho odvezli k ošetření a hospitalizaci do nemocnice. Hasiči zajistili vozidla proti vzniku požáru a unikající provozní kapaliny byly zasypány sorbenty. Dopravní nehoda způsobila částečné omezení dopravy na hlavním silničním tahu I/49, které muselo být usměrňováno policejní hlídkou.

Požár osobního auta ve Zlíně

Dne 29.6.2005 v 08:25 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního auta ve Zlíně na ul. Tečovská.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že před hlavní křižovatkou na ul. Tečovská došlo k požáru motorového prostoru osobního auta zn. Š 105.

Požár byl ze značné části uhašen před příjezdem jednotky několika občany z okolí. Ti použili dva ruční práškové hasicí přístroje a jeden z kolemjedoucích řidičů použil protipožární spray. Hasiči pomocí vysokotlakého proudu vody motor ochladili a zabránili dalšímu rozšíření a vzniku požáru.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo ohledáno. Řidička uvedla, že při jízdě jí vynechal motor a při opětovném pokusu o nastartování uviděla požár motoru. Z vozidla stačila vystoupit a požádat o pomoc v nedalekých prodejnách a firmách. Příčinou vzniku požáru byla závada na palivovém vedení vozu. Způsobená škoda byla vyčíslena na 5.000 Kč. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Pomoc hasičů při dopravní nehodě ve Zlíně

Dne 29.6.2005 ve 20:46 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při dopravní nehodě ve Zlíně na Obecinách.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem, která přijela k události do jedné minuty. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na křižovatce u obchodu, došlo k dopravní nehodě mezi motocyklem zn. Honda a osobním autem zn. Toyota.

Následkem čelního střetu došlo ke zranění motocyklisty, který byl předán do péče lékaře zdravotnické pomoci a odvezen k ošetření. Řidička osobního auta vyvázla bez zranění. Při nehodě došlo k úniku provozních kapalin, které hasiči zasypali sorbenty a vozidla zajistili proti vzniku požáru. Částečně omezená doprava byla regulována hlídkou policie.