hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

2.2.2007

 aktuality


Spolupráce HZS Zlínského kraje při vzdělávání budoucích zdravotnických záchranářů ve Zlíně
profesionálové mají zájem na přípravě budoucích zdravotníků a záchranářů

Na Střední zdravotnické škole a Vyšší odborné škole zdravotnické ve Zlíně (dále jen SZŠ a VOŠZ Zlín) je možno studovat od roku 1997 tříletý studijní obor Diplomovaný zdravotnický záchranář. Tento obor mohou studovat uchazeči s úplným středním vzděláním nebo úplným středním odborným vzděláním. Absolventi oboru jsou připraveni pro činnosti v systému zdravotnické záchranné služby a v typech záchranných služeb, které souvisí s poskytováním zdravotnické odborné první pomoci. V rozsahu svých kompetencí jsou absolventi připraveni řešit život zachraňující zákroky, zasahovat při hromadných neštěstích a rozhodovat o naléhavosti poskytování neodkladné péče. Výuka povinných a nepovinných vyučovacích předmětů probíhá v zimních a letních obdobích ve specializovaných odborných učebnách školy a ve zdravotnických zařízeních. Kromě teoretických předmětů jako je somatologie, patologie, vnitřní lékařství, chirurgie, záchranářství a medicína katastrof, psychologie a etika v  neodkladné péči, ošetřovatelství  v neodkladné péči aj. absolvují studenti také praktickou výuku ve zdravotnických zařízeních  a na pracovištích zdravotnické záchranné služby. V 1. ročníku studia probíhá praktická výuka v  ambulancích a na standardních ošetřovacích jednotkách interního, chirurgického a dětského oddělení, ve 2. a 3. ročníku probíhá praktická výuka na pracovištích zdravotnické záchranné služby, jednotkách intenzivní péče, anesteziologicko-resuscitačním oddělení, urgentním příjmu, gynekologicko-porodnickém oddělení, porodním a operačním sále. Studium oboru  je zakončeno absolutoriem.

studenti se učí spolupracovat s IZS

Při studiu odborných předmětů jako například záchranářství a medicína katastrof, ošetřovatelství v neodkladné péči, psychologie a etika v neodkladné péči, základy veřejného zdravotnictví se studenti seznamují mimo jiné s tématy náročné životní situace, mimořádné situace, hromadná neštěstí a integrovaný záchranný systém (dále jen IZS). Protože v praxi při výjezdech zdravotnická záchranná služba úzce spolupracuje s Hasičským záchranným sborem (dále jen HZS), rozhodli jsme se před lety navázat mezi SZŠ a VOŠZ Zlín a HZS Zlínského kraje vzájemnou spolupráci, která má za cíl zajímavou formou rozšířit a  prohloubit teoretické informace k výše uvedeným tématům a docílit tak maximálního efektu výuky uvedené problematiky. 

V současné době společně realizujeme pro budoucí záchranáře odborné exkurze na stanicích hasičů, studenti se účastní metodických cvičení složek IZS, pracovníci HZS Zlínského kraje zajišťují odborné konzultace nebo oponentury absolventských prací budoucích záchranářů.

praxi nelze nahradit

V rámci výuky předmětů ošetřovatelství v neodkladné péči, záchranářství a medicína katastrof se studenti účastní cvičení složek IZS. V květnu 2006 zhlédli taktické cvičení  IZS v okrese Vsetín na téma „Únik nebezpečné látky ze zásobníku v závodě DEZA a.s.“ ve Valašském Meziříčí. V červnu 2006 vystupovali v roli figurantů  na akci, kterou pořádala fa EGO ve Zlíně – „Ukázka zásahu složek IZS při výskytu mimořádně nebezpečné nákazy a nemoci“ v rámci IX. ročníku Mezinárodní konference medicíny katastrof. Zatím posledním cvičením, kterého se budoucí zdravotničtí záchranáři v roli figurantů, ale i diváků zúčastnili, bylo cvičení IZS konané v říjnu loňského roku v areálu zdravotnické školy na téma „Nástražný výbušný systém ve škole“.

S postupy ochrany při mimořádných událostech a s IZS se od roku 2003 seznamují v rámci Ochrany člověka za mimořádných událostí také žáci SZŠ v oborech Všeobecná sestra, Zdravotnický asistent a Zdravotnické lyceum. Tuto výuku zařadilo do osnov Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy svým Pokynem č.j. 12 050/2003-22 ze dne 4.3. 2003, rozsah výuky byl stanoven na šest vyučovacích hodin ročně. Vzhledem k tomu, že zájmem školy i HZS je i v této problematice rozvíjet u veřejnosti, žáků a studentů vědomosti a hlavně dovednosti, které budou schopni uplatnit v praxi při mimořádných událostech, spolupracujeme i při výuce této problematiky.

na programu je i prevence

Pracovníci HZS Zlínského kraje realizují také různé odborné přednášky s tématy v oblasti prevence a ochrany obyvatel. Tak tomu bylo i během programu  „Soutěž o nejzdařilejší akci v rámci Mezinárodního nekuřáckého dne roku 2006“, kterou pořádali žáci 3. ročníku oboru Zdravotnický asistent. Velkým přínosem byla účast profesionálních hasičů na praktickém cvičení „Ochrana člověka za mimořádných událostí“, které proběhlo 27. 6. 2006 v areálu školy. Během cvičení byli žáci 1. a 2. ročníku oborů Zdravotnický asistent a Zdravotnické lyceum seznámeni s postupy ochrany při mimořádných událostech, které mohou nastat i během školní výuky, tak jako i v běžném životě ve Zlíně – požár, povodeň a únik amoniaku ze zimního stadionu. Zaměstnanci HZS Zlín z odboru Prevence, Ochrany člověka a výjezdoví hasiči se svým přístupem, pomůckami, ukázkami techniky a výukovými materiály výrazně zasloužili o úspěch celé akce.

Velkou pomocí v práci pedagogů jsou v neposlední řadě plakáty, brožury, videokazety a učebnice, které HZS Zlínského kraje vydává nebo dodává do škol z celorepublikových projektů.

Několikaletá zkušenost nás přesvědčila, že vzájemná spolupráce mezi SZŠ a VOŠZ Zlín a HZS Zlínského kraje funguje, a proto v ní chceme, spolu se všemi zainteresovanými zaměstnanci školy i s hasiči, nadále pokračovat.  Protože se naše aktivity setkávají u žáků a studentů s velkým zájmem a ohlasem, plánujeme společné aktivity neustále upravovat, doplňovat a rozvíjet.

Mgr. Andrea Bílková, odborná učitelka a  metodik Ochrany člověka za mimořádných událostí,  SZŠ a VOŠZ Zlín

některé společné akce



 
4.10.2006
Velké cvičení složek IZS ve škole ve Zlíně
Ve středu před polednem bylo vyhlášeno velké cvičení složek integrovaného záchranného systému ve Zlíně, které bylo naplánováno ve zdravotnické škole



 
20.6.2006 jedinečná ukázka pro odborníky
Ukázka zásahu při výskytu nebezpečné nákazy
V rámci probíhající IX. Mezinárodní konference medicíny katastrof se ve Zlíně uskutečnila ukázka složek IZS při podezření na výskyt nemoci EBOLA



 
17.5.2006
Velké taktické cvičení složek IZS ve Valašském Meziříčí
Ve středu dopoledne se v podniku Deza a.s. ve Valašském Meziříčí uskutečnilo velké taktické cvičení složek IZS při likvidací úniku nebezpečné látky - fenolu

HZS Zlínského kraje chce tímto poděkovat za článek o podílu na přípravě budoucích zdravotníků a záchranářů. Rádi studenty zapojíme do našich specializovaných cvičeních a budeme nadále spolupracovat při jejich přípravě na náročné povolání.
 

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail