Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

přehled o využití dobrovolných hasičů v kraji

Přehled výjezdů jednotek SDH obcí ve ZLK v roce 2008



Třetím rokem zveřejňujeme přehledy výjezdů a pomocí jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí ve Zlínském kraji. Přehledy za rok 2008 mohou sloužit nejen pro potřeby obcí a jednotek, ale i veřejnosti.

Jednotky sboru dobrovolných hasičů ve Zlínském kraji stále zlepšují své postavení při řešení mimořádných událostí v regionu. Rok 2008 byl však, stejně jako u profesionálních hasičů, ve znamení méně výjezdů a zásahů u mimořádných událostí.

Zlepšující se podmínky pro činnost dobrovolných hasičů pak nevychází jen z každoroční finanční podpory Zlínského kraje, ale také z materiálních převodů HZS Zlínského kraje. V návaznosti na vlastní obnovu jsme vyřazenou a ještě funkční techniku převedli na obce. Jednalo se o majetek za 4,5 mil. Kč a čtyři CAS pro jednotky obcí Zašová, Pitín, Tlumačov a Koryčany. Z další techniky to byly hlavně dýchací přístroje, tlakové lahve na vzduch, čerpadla, odsavače kouře, prostředky pro technické zásahy apod.

Stále častěji jsou dobrovolní hasiči využíváni i při jiných typech událostí než jsou jenom požáry. Máme možnost je vidět u dopravních nehod, při živelních pohromách, ale také u záchran osob. Novinkou je zapojování dobrovolných hasičů do nových odvětví cvičení, která v minulosti patřila výhradně profesionálům.


Ve výjezdech dobrovolných hasičů v roce 2008 znovu dominuje jednotka hasičů z povolání města Rožnova pod Radhoštěm, která svou pomocí převyšuje i některé stanice profesionálních hasičů Zlínského kraje. Za loňský rok evidujeme hasičům města celkem 294 zásahů, z nichž bylo 242 samostatných. Druhou nejčastěji vyjíždějící stanicí byla jednotka dobrovolných hasičů z Holešova s 82 zásahy a pomyslné třetí místo zaujala jednotka dobrovolných hasičů z Luhačovic se 71 výjezdy.

Překvapením roku 2008 je znovu počet výjezdů a četnost nasazení jednotky sboru dobrovolných hasičů z Holešova. Přestože jde o jednotku stejného typu JPO II/1, jako Rožnov p. R. a Zlín, tak služba je zde vykonávána zcela dobrovolně a není placena jako zaměstnání, ani hrazena jiným dotačním programem.

okres / výjezdy jednotky

1.

2.

3.

KM

Holešov - 82

Koryčany - 18

Kroměříž a Hulín - 15

UH

Vlčnov - 20

Bojkovice - 18

Buchlovice - 16

VS

Rožnov p. R. - 294

Karolinka - 30

Horní Bečva a Zašová - 23

ZL

Luhačovice - 71

Zlín - Prštné - 62

Slavičín - 52

Statistický přehled počtu výjezdů nemusí znamenat opravdový počet zásahů a jednotlivých pomocí, kterých je ve skutečnosti daleko víc. Např. několik výjezdů jednotky dobrovolných hasičů při povodních nebo odstraňování následků živelních pohrom, může znamenat i desítky činností. Z tohoto pohledu tak nelze hodnotit jen strohou statistiku.

V přehledech výjezdů podle jednotlivých obcí jsou uvedeny jen ty jednotky, které nejméně jedenkrát vyjely k zásahu. V ostatních neuvedených obcích jsme jednotku nepovolávali z toho důvodu, že se jednalo o typ události, ke které není např. jednotka obce určena (dopravní nehody, chemické havárie, technicky a odborně náročné zásahy), její zásah by nebyl přínosem (pozdní časový dojezd, nepoužitelnost technického vybavení) nebo se na teritoriu obce žádná událost nestala.

I v roce 2008 pokračoval trend povolávání jednotek dobrovolných hasičů na pomoc při požárech objektů a budov na území obce nebo při plošných požárech např. v lesích, na loukách a polích. Základních důvodů je hned několik. Prověření funkčnosti jednotky a její akceschopnost, včetně techniky. Nezastupitelná role při kyvadlové dopravě vody i do nepřístupných míst. Nezastupitelná role při dohašovacích a likvidačních pracích po požárech. Dohledová služba po požárech. Mimořádná pomoc svým spoluobčanům po požárech a dalších lidských neštěstích. Obětavá pomoc při přírodních a živelních katastrofách - povodně, větrné smrště, jiné přírodní kalamity apod.

celkové přehledy výjezdů JSDHO v roce 2008 ve Zlínském kraji

stanice

území

jednotek
zřízeno

jednotek
zasahovalo

výjezdů
celkem

výjezdů
samostatných

SDH

Zlínský kraj

380

174

1387

440

 

podle okresů

 

 

 

 

SDH

Kroměřížsko

102

38

227

32

SDH

Uherskohradišťsko

76

47

238

45

SDH

Vsetínsko

86

38

546

304

SDH

Zlínsko

116

51

376

59

přehledy výjezdů JSDHO podle jednotlivých obcí ve Zlínském kraji – viz přílohy


Přílohy:
f27 (Zlínský kraj) , f28 (Kroměřížsko) , f29 (Uherskohradišťsko) , f30 (Vsetínsko) , f31 (Zlínsko)

Autor:
mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
950 670 333fax
www.hzszlk.euinternet
ivo.mitaceke-mail



Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace