Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

požár zničil celou střechu a podkroví

Rozsáhlý požár střechy objektu ve Valašském Meziříčí





Dne 6.11.2010 v 18:46 hod. byli hasiči informováni o požáru střechy budovy ve Valašském Meziříčí.

 

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí postupně se dvěma cisternami, automobilovým žebříkem a později i s protiplynovým kontejnerem. Vyjely také posilové jednotky z podniku Deza, městští hasiči z Rožnova pod Radhoštěm a dobrovolníci z Poličné, Zašové a Jablůnky. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru střechy bývalého objektu na výrobu nábytku.

 

Požár zpozorovali svědci, kteří na tísňových linkách hlásili velký požár střechy. Operační důstojník na místo vyslal jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů podle II. stupně požárního poplachu. Událost si nakonec vyžádala vyslání celkem dvanácti speciálních zásahových hasičských vozidel.

 

Hasiči byli na místě do pěti minut od výjezdu. Velitel zásahu potvrdil závažnost události a rozšíření plamenů po střeše objektu nejméně na plochu 40 x 10 metrů. Silný vítr zkomplikoval zásah, když nebylo možné ustavit výškovou techniku. Veškerý prvotní zásah museli hasiči zvládat ze země nebo z prvního patra objektu.

 

Zásah hasičů v dýchacích přístrojích a v silně zakouřeném objektu si vyžádal i vyslání protiplynového kontejneru s dostatečnou zásobou náplní se vzduchem. Kolem dvacáté hodiny se vítr utišil a hasičům se podařilo ustavit jak automobilový žebřík, tak i automobilovou plošinu. Zásah byl podpořen hašením z výšky, což přispělo k lokalizaci požáru.

 

aktualizace

 

20:40

Velitel zásahu hlásí lokalizaci požáru. Další hodiny bude trvat likvidace rozsáhlého požáru.

 

21:00

Na místo přijel vyšetřovatel hasičů z Valašského Meziříčí, který zahájil prohlídku místa. Hasičům se podařilo zastavit šíření plamenů, když byla zasažena kompletně celá střecha a obytné podkroví dvoupodlažní budovy. Plocha zničené střechy je odhadována na 50 x 20 metrů.

 

Vyšetřovatel získal informace, že budova byla volně přístupná a opuštěná. Uvnitř se scházeli bezdomovci a jedinci z problémových sociálních skupin. Další šetření expertů bude organizováno na požářišti v neděli dopoledne.

 

22:00

Velitel zásahu redukuje počet zasahujících vozů a některé z jednotek se vrací na své základny. I nadále ale zůstávají desítky hasičů na místě požáru a dohašují skrytá ohniska ve zničeném obytném podkroví budovy.

 

23:00

Hasiči dokončují dohašovací práce. Jednotka dobrovolných hasičů z Poličné na místě zůstane a provede dohlídku po požáru. Ostatní jednotky se postupně vrací na své základny.

 

 

7.11.2010

 

V neděli dopoledne se na místo požáru sjel tým vyšetřovatelů hasičů i policistů. Podrobné ohledání místa požáru přivedlo naše specialisty k předběžnému závěru, že požár byl způsoben nedbalostí nebo úmyslem neznámé osoby. Okruh podezřelých se týká bezdomovců nebo jedinců ze sociálně problémových skupin, kteří do volně přístupného objektu chodili.

 

Požárem způsobené škody si majitel odhaduje v řádech statisíců, přičemž celkové vyčíslení škod bude zřejmé až v následujících dnech.




Autor:
mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
950 670 333fax
www.hzszlk.euinternet
ivo.mitaceke-mail


články > Archiv > Aktuality > požár zničil celou střechu a podkroví

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace