Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

požár zničil kanceláře, výrobnu elektroniky, desítky počítačů

Rozsáhlý požár firmy na elektroniku v Rožnově p. Radhoštěm





Dne 13.11.2010 ve 14:50 hod. byli hasiči informováni o rozsáhlém požáru v budově s tiskárnou v Rožnově pod Radhoštěm.

 

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí, kterou posílila jednotka hasičů města Rožnov pod Radhoštěm a jednotky dobrovolných hasičů z obcí Hutisko-Solanec a Zašová. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru firmy na výrobu elektroniky a kanceláří hotelovém objektu.

 

Požár byl na tísňové linky hlášen mnoha občany, které vyděsil mohutný oblak kouře a několikametrové plameny šlehající z oken. Část zasaženého a rozsáhlého objektu byla obsazena firmami, ale další část byla obytná. Před příjezdem hasičů opustilo své byty několik desítek občanů.

 

Místní hasiči byli na místě do několika minut. Velitel zásahu potvrdil rozsáhlost události a místo zásahu bylo postupně rozděleno do několika bojových úseků. Část hasičů se věnovala lokalizaci požáru v prvním patře objektu. Druhá skupina hasičů šla na průzkum do komplexu s byty. V nařízené evakuaci se hasičům podařilo najít v bytech další tři občany, kteří byli vyvedeni z budovy. Jedna z obyvatelek domu se nadýchala nebezpečných zplodin hoření a lékař zdravotnické záchranné služby ji nechal preventivně odvézt do nemocnice na vyšetření.

 

Hasiči postupně pronikli do hořícího patra, kde se požár šířil přes kanceláře i výrobní prostory. Požár se podařilo lokalizovat asi po hodině intenzivní práce. Zasažená plocha byla odhadnuta na 200 metrů čtverečných.

 

Další hodinu hasičům trvala celková likvidace požáru. Místo bylo prozkoumáváno termokamerou, kterou hasiči odhalovali další skrytá ohniska. Po uhašení požáru byl komplex budov a jejich částí postupně odvětrán přetlakovou ventilací.

 

aktualizace

 

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí a ze Zlína bylo zahájeno šetření na požářišti. Po získání prvotních informací, svědectvích a prvním zevrubném ohledání místa, se vyšetřovatelé domluvili na dalším pokračování v podrobném ohledání až během nedělního dopoledne.

 

Příčina vzniku požáru není zatím známa. Předběžně odhadované škody mohou dosáhnout i milionů korun. Požárem bylo zasaženo nebo poškozeno více subjektů a firem v budově. Kouř z požáru pronikl rovněž do několika bytů obytné části komplexu.

 

 

14.11.2010

 

Celé nedělní dopoledne pracovali znovu vyšetřovatelé hasičů ze Zlína a Valašského Meziříčí na místě požáru kanceláří a výrobních prostor soukromé firmy. Vyšetřovatelé zajistili několik důležitých stop, které budou podrobeny dalšímu zkoumání v laboratořích.

 

Případ je nadále ve společném šetření hasičů i policie. Příčina ničivého požáru není ani dnes objasněna. Majitelé se zatím nedokázali ani vyjádřit ke způsobeným škodám, které se budou dále upřesňovat a vyčíslovat. Pro určení škod bude např. rozhodující funkčnost výrobní linky, která byla požárem poškozena. Odhadované škody se stále pohybují v řádech milionů korun.

 




Autor:
mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
950 670 333fax
www.hzszlk.euinternet
ivo.mitaceke-mail


články > Archiv > Aktuality > požár zničil kanceláře, výrobnu elektroniky, desítky počítačů

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace