Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

na požár nestačilo ani 10 hasicích přístrojů

Požár dálkového linkového autobusu u Horní Bečvy





Dne 13.1.2011 v 19:44 hod. byli hasiči informováni o požáru autobusu na rozhraní obcí Bílá a Horní Bečva na Vsetínsku.

 

Na místo vyjela jednotka městských hasičů z Rožnova pod Radhoštěm, kterou posílila jednotka dobrovolných hasičů obce Horní Bečva. V rámci mezikrajské pomoci vyjela také jednotka profesionálních hasičů z Frýdku-Místku a jednotky dobrovolných hasičů obcí Staré Hamry a Frýdlant nad Ostravicí. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/35 došlo k požáru dálkového linkového autobusu.

 

Při oznámení nebyla událost přesně lokalizována, a proto na místo vyjelo více jednotek ze Zlínského i Moravskoslezského kraje. Hořící autobus byl nakonec nalezen na území našeho kraje, ve směru ke státní hranici.

 

Dálkový linkový spoj byl na mezinárodní trase Praha – Mukačevo (Ukrajina), když ve stoupání na Bumbálku došlo k požáru v motorovém prostoru. Oba řidiči i dva pasažéři se po zastavení dostali včas mimo autobus a nikdo tak nebyl zraněn. Požár prostoupil z motorového prostoru i částečně do přepravních míst.

 

Před příjezdem hasičů použili řidiči autobusu proti plamenům nejdříve své dva vlastní hasicí přístroje, což bylo ale na sílící požár málo. Od dalších okolojedoucích řidičů, převážně kamionů, získali dalších osm přenosných hasicích přístrojů, ale i po jejich použití nebyl požár stále uhašen. Plameny prostoupily do vnitřních i konstrukčních částí autobusu a nebyly tak snadno přístupné k hašení.

 

Po příjezdu hasičů se podařilo požár rychle lokalizovat pomocí vysokotlakého proudu vody a požár byl postupně zlikvidován. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty jak autobusu, tak i převážených věcí. Po dobu zásahu hasičů byla částečně omezena doprava na hlavním tahu.

 

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Nejpravděpodobnější příčina vzniku požáru je technická závada v motorovém prostoru, která se bude dále zkoumat. Požárem způsobená škoda byla odhadnuta na 800.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 1,2 mil. Kč.




Autor:
mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
950 670 333fax
www.hzszlk.euinternet
ivo.mitaceke-mail


články > Archiv > Aktuality > na požár nestačilo ani 10 hasicích přístrojů

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace