Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

rodina přišla o celou střechu, nikdo ale nebyl zraněn

Rozsáhlý požár střechy rodinného domu v Částkově





Dne 15.1.2011 v 06:02 hod. byli hasiči informováni o požáru ve střeše rodinného domu v obci Částkov.

 

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem, kterou postupně posílily jednotky dobrovolných hasičů z obcí Částkov, Bílovice a Velký Ořechov. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlejšímu požáru střechy rodinného domu.

 

Při oznámení události dcerou majitelů domu dostali hasiči informaci, že požár je pod střechou. Ve velmi krátké době se ale plameny dostaly i přes střešní krytinu a vyšlehly nad střechu. V ohrožení byl také sousední rodinný dům. Rodina se dostala včas do bezpečí a mimo ohrožení.

 

Po příjezdu hasičů potvrdil velitel zásahu rozsáhlý požár střechy s nutností ochrany sousedního objektu. Postupně bylo nataženo několik proudů vody a začal intenzivní požární útok vedený z několika míst. Prioritou byla jak ochrana obytných částí zasaženého rodinného domu, tak i ochrana dalšího majetku v blízkosti požáru.

 

Požár se hasičům podařilo lokalizovat asi po dvaceti minutách zásahu. Celková likvidace požáru, včetně dohašování jednotlivých ohnisek v konstrukcích střechy, však zabrala další více než dvě hodiny. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

 

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Požár nad ránem vzbudil rodinu spící v domě a ta se stačila včas evakuovat. Plameny zničily především střechu jednopodlažního rodinného domu a majitelům způsobily škodu asi za 300.000 Kč.

 

aktualizace

 

Celé dopoledne na místě požáru pracoval vyšetřovatel hasičů i policie. Nejpravděpodobnější příčinou vzniku požáru byla technická závada na komínovém tělese a zanedbaná prevence v oblasti čištění komínů. Policie ale nadále prověřuje i další možnosti vzniku požáru.

 

Vyšetřovatel hasičů připomněl, že od letošního roku je povinnost provádět kontroly i čištění komínů, což je nejlepší prevence před vznikem nebezpečných a ničivých požárů. Více o těchto povinnostech v samostatné zprávě - zde.




Autor:
mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
950 670 333fax
www.hzszlk.euinternet
ivo.mitaceke-mail


články > Archiv > Aktuality > rodina přišla o celou střechu, nikdo ale nebyl zraněn

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace