Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

dobrovolní záchranáři z Rescue Team Hostýnské vrchy v akci

Ošetření a transport zraněného běžkaře na magistrále u Klapinova





Dne 29.1.2011 kolem 10:50 hod. požádali zdravotníci o pomoc při transportu zraněného běžkaře v Hostýnských vrších.

 

Zdravotnická záchranná služba přijala tísňové hlášení na lince 155 o zranění běžkaře, který byl na zimní běžecké magistrále v hůře dostupných místech kopců u Tesáku. Z dřívějších zkušeností požádali o pomoc dobrovolné záchranáře z Rescue Team Hostýnské vrchy, kteří disponují vhodnou transportní terénní technikou a v lokalitě nahrazují Horskou službu.

 

Záchranáři se spojili s operačním střediskem HZS Zlínského kraje, které informovali o svém výjezdu a poskytnutí pomoci. Zároveň požádali o vzájemnou koordinaci a komunikaci mezi nimi a vyslanou posádkou zdravotnické záchranné služby.

 

Posádka zdravotníků se na pokyn záchranářů přesunula se sanitkou do prostoru u obce Rusava, kde počkala na vhodném místě k převzetí pacienta.

 

Jeden záchranář z Rescue Team Hostýnské vrchy vyjel s terénním pásovým čtyřkolovým motocyklem a transportními saněmi na běžeckou trasu, kde se mu podařilo najít místo se zraněným mužem v části Klapinov. Sedmašedesátiletý muž si způsobil vážnou zlomeninu dolní končetiny, a to během výletu se svou ženou a synem.

 

Ještě před příjezdem dobrovolného záchranáře se ke skupince běžkařů přiblížili dva muži v černém oblečení, kteří přijeli na dvou čtyřkolových terénních motocyklech. Rodina se zraněným mužem se domnívala, že se jedná o policisty, protože si na předních částech motocyklů všimli nalepených znaků, které nápadně připomínaly oficiální znak Policie ČR. Pomoci se však od motorkářů s nápisy „sportovní kluby policie“ nedočkali, neboť jejich technika neumožňovala transport zraněného.

 

O několik minut později dorazil vyslaný záchranář z Tesáku, kterému vypověděli příběh o neznámých mužích na motorkách, které považovali za policisty. Zraněnému byla poskytnuta nezbytná pomoc. Noha byla fixována a prochladlý muž byl naložen na transportní sáně. V doprovodu syna byl pacient přepraven k čekající sanitce zdravotníků. Po přeložení zraněného byl muž odvezen do nemocnice k další nezbytné péči a vyšetření. Od vyžádané pomoci uběhlo asi sedmdesát minut.

 

O hodinu později obdrželi dobrovolní záchranáři SMS zprávu od syna zraněného muže, který jim děkoval za profesionální pomoc a záchranu otce, který utrpěl komplikovanou zlomeninu s nutným operativním zákrokem.

 

 

O „falešných policistech“ na terénních motocyklech informoval také web Hostýnské magistrály – zde.

 


ilustrační foto




Autor:
mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
950 670 333fax
www.hzszlk.euinternet
ivo.mitaceke-mail


články > Archiv > Aktuality > dobrovolní záchranáři z Rescue Team Hostýnské vrchy v akci

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace