Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

požáry v přírodním prostředí jsou hlášeny denně

Hasiči zasahovali dvakrát u požáru hrabanky na Vsetínsku





V posledních týdnech vyjíždějí profesionální i dobrovolní hasiči ve Zlínském kraji prakticky denně na hlášené požáry v přírodním prostředí. Nejčastěji se jedná o požáry suché trávy, listí a lesní hrabanky. Poslední dvě rozsáhlejší události byly hlášeny ze Vsetínska.

 

  

Dne 14.11.2011 v 09:38 hod. byli hasiči informováni o požáru lesa ve Vsetíně, Semetíně.

 

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů ze Vsetína, Semetína a Jablůnky. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru lesní hrabanky.

 

Požár byl ohlášen v době, kdy byla zasažena plocha několika arů. Na likvidaci události bylo nutné povolat hasiče a zabránit dalšímu případnému rozhoření nebo rozšíření do okolí, případně na vzrostlé stromy.

 

Do lesního prostoru najelo několik zásahovým vozů a velitel potvrdil, že zasažená plocha je asi 40 x 40 metrů. Postupně bylo rozvinuto vodní vedení a požár se podařilo rychle lokalizovat. Postupným proléváním zasažené plochy byl požár zlikvidován asi po hodině prací. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

 

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Plameny zasáhly hrabanku a jehličí na volné ploše. Vyšetřovatel na místě nalezl ohniště, které mohli založit návštěvníci lesa nebo turisté. Po opuštění došlo k rozhoření a zapálení okolí. Příčinou vzniku požáru je tak nedbalost neznámé osoby, která rozdělala oheň.

 

 

Dne 13.11.2011 v 18:00 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po hlášeném požáru v lese u Valašské Senice.

 

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů obcí Valašská Senice, Horní Lideč a Francova Lhota. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru hrabanky na volné ploše i ve vzrostlém lese.

 

Požár zasáhl plochu asi jednoho hektaru, kdy část se nacházela na mýtině a část ve starém vzrostlém lese. Hasičům se podařilo dostat rychle požár pod kontrolu a následně ho také uhasit během dvou hodin prací. Zásahem se hlavně podařilo zachránit sto let staré vzrostlé stromy. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

 

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Požár v těžším terénu zasáhl plochu asi jednoho hektaru, ale příčina jeho vzniku je nadále v šetření. Zásahem se podařilo zachránit les asi za 1 mil. Kč. Dohlídka hasičů po požáru trvala až do ranních hodin.




Autor:
mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
950 670 333fax
www.hzszlk.euinternet
ivo.mitaceke-mail


články > Archiv > Aktuality > požáry v přírodním prostředí jsou hlášeny denně

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace