Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

nevhodná konstrukce krbu postaveného svépomocí

Požár části konstrukcí střechy rodinného domu v Jarošově





Dne 17.11.2011 ve 12:41 hod. byli hasiči informováni o požáru krbu a podkroví rodinného domu v Jarošově.

 

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z Kunovic a Jarošova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v prostoru kolem krbu a částečně i podkroví domu.

 

Požár byl zpozorován relativně brzy, a protože ho nebylo možné hasit laickými prostředky byli o události neprodleně informováni hasiči. Dojezd na místo byl otázkou několika málo minut.

 

Po příjezdu jednotek pronikli hasiči do obytného podkroví a zahájili hasební práce. Velitel zásahu potvrdil, že požár zasáhl část konstrukcí krbového tělesa, a část střešní konstrukce. Po rozebrání obložení a střešní krytiny byl požár rychle lokalizován a uhašen. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

 

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. V době vzniku požáru byl krb v provozu. Vyšetřování ukázalo na nevhodnou konstrukci krbového tělesa, které bylo vystaveno svépomocí v obytném podkroví domu. Požár samotný vznikl ve skrytých částech obestavby. Majitel vyšetřovateli předložil platnou zprávu o kontrole a čištění komína odborně způsobilou osobou. Požár poškodil konstrukce střechy a způsobil odhadem škodu asi za 15.000 Kč. Včasným zpozorováním požáru a zásahem hasičů byla uchráněna střecha i další majetek asi za 1,5 mil. Kč.

 

 

 

V posledních týdnech a začínající topné sezóně vyjížděli profesionální i dobrovolní hasiči na řadu požárů spojených s topením. Nejčastěji se jednalo o požáry sazí a usazenin v komínech, ale také požáry v kotelnách, u krbů a kamen. Je na místě stále připomínat vhodnou prevenci při topení, stejně jako i letos nově upravená pravidla o kontrolách a čištění spalinových cest.




Autor:
mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
950 670 333fax
www.hzszlk.euinternet
ivo.mitaceke-mail


články > Archiv > Aktuality > nevhodná konstrukce krbu postaveného svépomocí

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace