Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

dlouhé traverzy zasypaly vozovku v části obce

Pomoc hasičů po havárii nákladu z vozu v Bohuslavicích u Zlína





Dne 23.11.2011 ve 14:23 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii nákladního vozidla v Bohuslavicích u Zlína.

 

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem a jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic se speciálním vyprošťovacím vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ve směru od obce Doubravy došlo k uvolnění nákladu železných traverz a zasypání vozovky.

 

Řidič nákladní soupravy převážel na návěsu náklad železných traverz v délce přes 14 metrů. Při jízdě z kopce od obce Doubravy na Bohuslavice u Zlína nestačil, podle vlastních slov, včas podřadit a soupravu přibrzdit. Těžký náklad se při průjezdu zatáčkovitým úsekem uvolnil a dostal se mimo ložnou plochu.

 

Traverzy začaly postupně padat z návěsu a těžkou soupravu se řidiči nedařilo ubrzdit. Traverzy poškodily část svodidel, dopravní značení a nakonec jich většina skončila na vozovce nebo na břehu blízkého toku. Uvolněný náklad poškodil jednu z pneumatik návěsu a jednu branku rodinného domu. Celá souprava zastavila až u hlavní křižovatky na Zlín. Při události nebyl nikdo zraněn.

 

Po příjezdu hasičů již na místě pracovali policisté. Hlídky odkláněly dopravu na frekventované komunikaci, další část policistů se věnovala vyšetřování události. Hasiči nejdříve pomohli jeřábem zajistit uvolněný náklad, který zůstal na poškozené ložné ploše návěsu. Teprve poté se jednotka soustředila na odstranění dalšího nákladu z vozovky.

 

15:05

Hasiči se přesunuli asi o sto metrů výše k rozsypanému nákladu na vozovce. Byl ustaven jeřáb a byl domluven další postup prací a nakládání traverz. Řidič zjistil poškození pneumatik nejen na návěsu, ale také na tahači. Nejdříve musel vyměnit proraženou pneumatiku návěsu, aby mohl najet do místa nakládky.

 

16:45

Velitel zásahu z místa potvrdil, že likvidační práce jsou velmi pomalé. Hasiči musí postupovat velmi obezřetně a citlivě pracovat s jeřábem. Řada traverz je pod svodidly nebo jinak zaklíněna, jeřábník pracuje v blízkosti drátů elektrického vedení nad vozovkou. Potvrzuje se tak původní předpoklad, že práce budou trvat do nočních hodin. Velitel zvažuje povolání dalšího jeřábu, ale na úzkém prostoru silnice nelze práce výrazně urychlit.

 

21:00

Velitel informoval, že odstraňování nákladu ze silnice stále pomalu pokračuje. Hasičům se podařilo odklidit asi polovinu traverz. Místo je nasvětlováno výkonnými agregáty a likvidační práce budou trvat do pozdních nočních hodin.

 

23:30

Hasičům se podařilo odstranit všechny traverzy z prostoru silnice. Zbývá vyprostit posledních devět kusů zaklíněných mezi silnicí a potokem. Vozovka je nadále zcela uzavřena a práce hasičů pokračují.

 

02:10

Velitel zásahu hasičů oznámil, že všechny traverzy se podařilo odstranit. Hasiči po téměř dvanácti hodinách balí techniku a vrací se na své základny. O ukončení likvidačních prací byli informováni policisté k uvolnění dopravní uzavírky. Při zásahu nebyl nikdo zraněn.




Autor:
mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
950 670 333fax
www.hzszlk.euinternet
ivo.mitaceke-mail


články > Archiv > Aktuality > dlouhé traverzy zasypaly vozovku v části obce

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace