Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

majitel přišel během půl roku o dva domy

Rozsáhlý požár rodinného domu v obci Halenkovice





Dne 26.11.2011 ve 21:40 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v Halenkovicích.

 

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic s jednou cisternou a automobilovým žebříkem, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z Halenkovic, Otrokovic a Napajedel. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru domu.

 

Požár zpozorovali sousedé a svědci v době, kdy už plameny prošly střechou. Na hašení jednopodlažního domu v řadové zástavbě okamžitě vyjeli hasiči.

 

Jako první k požáru dorazili hasiči z místní dobrovolné jednotky, následováni dalšími kolegy z povolaných jednotek. Postupně byly nataženy čtyři proudy vody a začal boj s požárem. Prioritou hasičů bylo zabránit rozšíření požáru na sousední rodinné domy.

 

Lokalizace požáru trvala asi dvacet minut. Hasiči pronikli do hořícího domu, kde plameny zasáhly prostor přízemí, prošly přes strop a dostaly se na půdu. Na půdě došlo k požáru uskladněného sena a k zasažení střechy objektu. Hasiči museli postupně likvidovat zničené konstrukce střechy, vyhazovat seno a dohašovat ohniska v jednotlivých částech domu. Celková likvidace tak byla hlášena až za další tři hodiny. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

 

Majitel domu se vrátil v době, kdy hasiči likvidovali požár. Jedna žena z vedlejšího domu utrpěla při požáru šok a na místo vyjela posádka zdravotnické záchranné služby. Po ošetření a podání medikamentů byla ponechána v domácí péči. Povolána byla také psycholožka policie, která poskytovala další odbornou pomoc psychicky zasaženým osobám.

 

Pro majitele domu to byl již druhý rozsáhlý požár během posledního půl roku, a to na dvou objektech. V květnu letošního roku mu plameny zcela zničily budovanou novostavbu před dokončením. O události jsme informovali – zde. Sám proto nevyloučil úmyslné založení požáru a vyžádal si šetření hasičů i policie.

 

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru jen předběžně ohledáno. Požár zničil značnou část staršího rodinného domu a majiteli způsobil odhadem škodu za 750.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit část majetku, odhadem ve stejné hodnotě.

 

aktualizace

 

Dne 27.11.2011 v 09:00 hod. se na místo požáru znovu sjeli vyšetřovatelé hasičů a policie, aby pokračovali v šetření a objasnění příčiny vzniku požáru.

 

12:00

Vyšetřovatelé detailně prošli místo požáru a zajistili stopy pro další odborné zkoumání. Na místě byl nasazen také speciálně cvičený pes pro vyhledávání akcelerantů hoření. Vyšetřovatelé se následně domluvili na dalším postupu a přizvání dalších znalců.

 

Na požářiště míří tým specialistů z Technického ústavu požární ochrany Praha. Cílem je zcela vyloučit nebo potvrdit stanovené verze příčiny vzniku požáru. Na případu dále pracujeme.

 

18:00

Odborníci z technického ústavu odebrali vzorky pro další laboratorní zkoumání. Závěr dnešního dne hovoří o nejpravděpodobnější příčině vzniku požáru, kterou byla technická závada na elektroinstalaci ohřívače vody. Úmyslné jednání bylo prozatím vyloučeno.

 

Závada na elektroinstalaci byla rovněž nejpravděpodobnější příčinou vzniku ničivého požáru v květnu, kdy majitel přišel o novostavbu.




Autor:
mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
950 670 333fax
www.hzszlk.euinternet
ivo.mitaceke-mail


články > Archiv > Aktuality > majitel přišel během půl roku o dva domy

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace