Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

požáry od svíček nehrozí jen o Vánocích

Požár v koupelně jednoho bytu domu v centru Zlína





Dne 4.1.2012 v 15:03 hod. byli hasiči informováni o možném požáru v obytném domě v centru Zlína.

 

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem a automobilovým žebříkem, kterou posílila jednotka městských hasičů s další cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v koupelně jednoho z bytů.

 

Požár ohlásili sousedé, kteří ucítili na chodbách domu zápach a následně pozorovali i kouř. Od počátku nebyl přesně znám zdroj možného požáru, a proto k výškové budově vyjely dvě cisterny i automobilový žebřík.

 

Hasiči byli na místě zásahu v centru Zlína už za čtyři minuty po výjezdu ze stanice. Velitel zásahu potvrdil zakouření chodeb a s muži začal hledat zdroj požáru. Po několika minutách se jim podařilo najít byt ve druhém nadzemním podlaží, kde k požáru došlo.

 

Jednasedmdesátiletý muž byt otevřel a potvrdil požár v koupelně. Hasiči místo překontrolovali a zajistili proti případnému dalšímu rozhoření. Byt i společné prostory domu byly postupně odvětrány. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

 

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Muž vypověděl, že zapálil v koupelně svíčku, aby zlikvidoval nepříjemné pachy. Svíčku však položil na koš s prádlem, který byl navíc na pračce. Z koupelny odešel a svíčku nechal hořet bez dozoru. Během hoření došlo k zasažení prádla v koši a poškozena byla i pračka.

 

Po výronu kouře z koupelny muž bleskově zareagoval a požár také sám zlikvidoval. Značné množství kouře se však při odvětrávání dostalo do šachet domu a do společných prostor. Požárem způsobená škoda byla odhadnuta asi na 14.000 Kč. Nedbalostní jednání bylo vyřešeno na místě v blokovém řízení.

 

V souvislosti s tímto požárem vyšetřovatel hasičů připomněl, že požáry od svíček nejsou jen doménou nedávných Vánoc. Hasiči se s nimi setkávají prakticky celý rok. Je znovu na místě připomínat vhodnou prevenci a nikdy neponechávat otevřený plamen svíčky bez dozoru. Z praxe známe mnoho případů, kdy požár způsobilo nejen postupné vyhoření svíčky na nevhodné nebo hořlavé podložce, ale také převržení svíčky průvanem, dětmi nebo domácím zvířetem. Naprostým hazardem jsou pak případy opuštění bytu a opomenutí uhašení hořících svíček.




Autor:
mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
950 670 333fax
www.hzszlk.euinternet
ivo.mitaceke-mail


články > Archiv > Aktuality > požáry od svíček nehrozí jen o Vánocích

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace