Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

před příjezdem hasičů dům opustilo asi deset osob

Požár v jednom z bytů na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně





Dne 6.1.2012 ve 22:08 hod. byli hasiči informováni o požáru v bytě na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně.

 

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem a automobilovým žebříkem, kterou posílila jednotka městských hasičů ze Zlína s další cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v jednom z bytů v části Podlesí I.

 

Požár zjistila uživatelka bytu, která se vrátila domů. V hlavní obytné místnosti zjistila požár televizoru, který také hned ohlásila na tísňovou linku. Nejdříve chtěla proti požáru sama zasáhnout, ale rychle se tvořící kouř byl pro ni nebezpečný, správně si situaci vyhodnotila a byt včas opustila. Okamžitě také začala zvonit na sousedy a varovala je před požárem.

 

Před příjezdem hasičů obytný dům opustilo asi deset nájemníků, včetně dětí. Kouř začal plnit společné prostory domu a chodby. Další lidé, kteří nestačili byty opustit, zůstali raději doma, kde se před nebezpečným kouřem chránili. Šlo především o rodiny s velmi malými dětmi.

 

Hasiči byli na místě za osm minut po výjezdu. Z okna bytu se valil hustý černý kouř, ke kterému zamířil koš automobilového žebříku s jedním hasičem. Další hasiči pronikli do bytu po schodišti. Nataženým vodním vedením byl požár postupně lokalizován a rychle uhašen. Celková likvidace požáru netrvala ani hodinu. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Po odvětrání domu přetlakovou ventilací hasičů se nájemníci mohli postupně vrátit do svých bytů.

 

Uživatelka zničeného bytu byla událostí psychicky otřesena a byla jí poskytnuta útěcha jedním z proškolených hasičů. Místo zásahu bylo hlídáno hlídkami strážníků a policistů. Na místo dorazil vyšetřovatel hasičů, který zahájil svou práci.

 

aktualizace 7.1.2012

 

02:00

Vyšetřovatel hasičů ohledal místo požáru a rozhodl o dalším pokračování šetření během soboty, a to i za přítomnosti policejních expertů. Požár poškodil byt a způsobil odhadem škodu za 900.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek za 5 mil. Kč.

 

08:00

Na místo požáru se sjel tým vyšetřovatelů hasičů a policie, aby společně pokračovali v ohledání požářiště a zjistili příčinu jeho vzniku.

 

10:00

Vyšetřování postoupilo do oblasti kompetencí našeho sboru, bylo tedy vyloučeno úmyslné jednání a příčinou vzniku požáru byla pravděpodobně technická závada na elektrospotřebičích. Vyšetřovatel hasičů dále zkoumá přesnou příčinu ve zničené soustavě domácího kina, odkud se požár rozšířil.

 

Došlo také k upřesnění vzniklých škod. Kromě zničeného bytu se k souhrnu způsobených škod připojili také majitelé bytu nad místem požáru. Znečištěny byly také společné prostory obytného domu. Prozatím odhadované škody dosahují asi 1,5 mil. Kč.




Autor:
mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
950 670 333fax
www.hzszlk.euinternet
ivo.mitaceke-mail


články > Archiv > Aktuality > před příjezdem hasičů dům opustilo asi deset osob

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace