Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

i požáry bez zásahu hasičů jsou zajímavé nebo rozsáhlé

Dva požáry bez účasti jednotek hasičů ve Zlínském kraji





V průběhu roku jsou našemu sboru hlášeny také požáry, které jsou malého rozsahu nebo jsou bez účasti výjezdových jednotek. Jedná se nejčastěji o požáry, které jsou už uhašeny nebo byly zjištěny projevy hoření, ale požár samotný skončil. Na tyto typy událostí vyjíždí pouze vyšetřovatelé hasičů, kteří zjišťují příčiny vzniku takových požárů, provádí šetření a události statisticky sledují. Jen v loňském roce jsme takto evidovali celkem 28 požárů ve Zlínském kraji.

 

 

Ve středu 11.1.2012 byly zaznamenány dva hlášené požáry bez účasti zásahových jednotek hasičů.

 

10:15 – Ostrožská Nová Ves

 

Vyšetřovatel hasičů z Uherského Hradiště vyjel na hlášený požár chaty u obce Ostrožská Nová Ves. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru chaty u vinic.

 

Majitelé vypověděli, že chata sloužila jako hlídkové stanoviště u vinic a v zimních měsících byla opuštěná. K chatě byl volný přístup a proto bylo nutné pracovat s verzí nedbalostního nebo úmyslného jednání. K požářišti byl povolán speciálně cvičený pes na vyhledávání akcelerantů hoření.

 

Po ohledání je případ nadále ve společném šetření hasičů i policie. Nadále pracujeme s verzí nevyloučeného nedbalostního nebo úmyslného jednání neznámé osoby, včetně dětí. Plameny chatu prakticky zničily a majitelům způsobily škodu asi za 100.000 Kč.

 

 

 

Zcela jiná oblast je požár peněz v mikrovlnné troubě, který se stal v jednom z barů v obci Napajedla.

 

19:00 – Napajedla

 

Vyšetřovatel hasičů ze Zlína vyjel na hlášený požár peněz v obci Napajedla. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v jednom z barů došlo k požáru peněz.

 

Barmanka chtěla uschovat část tržby na bezpečné místo a vybrala si vnitřní ohřívací prostor mikrovlnné trouby. Po uzavření dvířek trouby došlo k požáru a k poškození svazku bankovek.

 

Vyšetřovatel se po výslechu domnívá, že mladá žena uzavřela peníze v mikrovlnné troubě za situace, kdy byl pootočen minutovník na ovládání. Uzavřením dvířek došlo k zapnutí přístroje a k následnému požáru. Vzhledem k hluku provozu v baru si žena požáru všimla až při plamenném hoření.

 

Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 23.000 Kč.




Autor:
mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
950 670 333fax
www.hzszlk.euinternet
ivo.mitaceke-mail


články > Archiv > Aktuality > i požáry bez zásahu hasičů jsou zajímavé nebo rozsáhlé

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace