Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

Jarmila Čičmancová hodnotí předcházející rok

Ředitelka HZS Zlínského kraje hodnotí rok 2011





Dobrý den,

rok uplynul jako voda a opět se zde setkáváme, abychom bilancovali ten rok uplynulý a také se podívali trochu do budoucna.

 

Rok 2011 byl pro hasiče rokem úspor, úsporných opatření, hledáním rezerv a zdrojů tak, aby jejich činnosti a všechny funkce sboru vyplývající ze zákonů nebyly nijak ohroženy a služba veřejnosti byla poskytována stejně kvalitně a zodpovědně jako v letech minulých. I přes veškeré škrty v rozpočtu mohu zodpovědně konstatovat, že hasiči dostáli všem svým závazkům vůči veřejnosti a byli vždy na místě, kde jich bylo zapotřebí a pomáhali všem, kteří pomoc potřebovali.

 

Počet událostí v roce 2011 se ve Zlínském kraji vrátil zpět do zajetých kolejí před rokem 2010, tj. opět na úroveň cca 3500 událostí ročně, přesně 3588 událostí v roce 2011. I přesto, že počet událostí proti roku 2010 poklesl o 581 událostí, významně narostly přímé škody, které se každým rokem zvětšují geometrickou řadou, v roce 2011 dosáhly na 377 350 tis. Kč. Na těchto škodách se významně podílí požár ve firmě Remiva v Chropyni, který za posledních několik desítek let je největším požárem ve Zlínském kraji. Škoda na majetku se v tomto případě vyšplhala až na částku 270 mil. Kč. Požár likvidovalo celkem 73 jednotek požární ochrany, 567 hasičů a vrtulník letecké služby Policie ČR, bylo spotřebováno takřka 6,5 mil. litrů vody  a 38 tis. litrů pěnidla. Snad jen zázrakem při této mimořádné události se zranili „jen“ dva hasiči. Likvidace tohoto požáru prověřila organizaci zásahu, spolupráci jednotek sboru požární ochrany, složek integrovaného záchranného systému, samosprávy a dalších orgánů a organizací, prioritou bylo obrovské osobní nasazení všech zasahujících hasičů. Z dalších požárů ve Zlínském kraji bych uvedla např. požár multifunkčního domu ve Zlíně, jehož příčinou bylo nedbalostní jednání při  vypouštění lampionků štěstí; dále požár skladové haly stavebního materiálu ve Zlíně – Přílukách, kde škoda na majetku činila 10 mil. Kč; požár stohu a skladu píce s výrobou pelet ve Skašticích, kde vznikla škoda na majetku 13,5 mil. Kč; požár seníku v Uherském Hradišti – Suché Lozi se škodou na majetku cca 3 mil. Kč, požár  stáje pro koně v Hulíně se škodou 2 mil. Kč a kde došlo k usmrcení 4 koní, požár linky na recyklaci pneu v Uherském Brodě, kde došlo ke zranění 7 osob, požár obilného pole v Bystřici p. H. si vyžádal zásah i letounu LHS a vrtulníku LS Policie ČR  nebo požár zemědělského objektu a techniky v Provodově s přímou majetkovou škodou 1,8 mil. Kč. Velice těžce se hasiči srovnávají s likvidací požárů, kde dojde k usmrcení osob a nejvíce pokud je to ještě dítě. V loňském roce hasiči zasahovali u takovéhoto požáru ve Valašském Meziříčí, kde došlo k úmrtí jednoho dítěte a druhé bylo zraněno, škoda na majetku činila 900 tis. Kč.

 

Ovšem hasiči nezasahují jen při likvidaci požárů, jejich činnost můžeme sledovat u dalších typů událostí jako jsou dopravní nehody, úniky nebezpečných látek, technické havárie a další mimořádné události. Zmínila bych některé další z pohledu hasičů zajímavé zásahy v roce 2011. Např. dopravní nehoda autobusu, osobního a nákladního auta ve Střílkách, kde došlo k usmrcení jedné osoby a ke zranění 11 osob, dopravní nehoda v Bystřici pod Lopeníkem, kde došlo ke střetu dodávky a dvou nákladních automobilů, dopravní nehodu nepřežil jeden člověk a jedna osoba byla zraněna. Během roku hasiči zasahovali u desíti dopravních nehod na křižovatce u Bezměrova, kde byly usmrceny celkem tři osoby a zraněno celkem 19 osob. Z dalších zásahů bych zmínila pád letadla do vodárenské nádrže v Kunovicích, kde byla nutná spolupráce s potápěči Policie ČR, nehodu rychlíku s nákladním automobilem ve Spytihněvi nebo nehody při těžební činnosti v Karlovicích, Malenovicích a Trnavě vždy s úmrtím osoby.

Hasičský záchranný sbor je ovšem ze zákona pověřen ještě dalšími činnostmi, a to na úseku prevence, státního požárního dozoru, ochrany obyvatelstva, krizového řízení a civilního nouzového plánování. V loňském roce jsme provedli celkem 599 kontrol u právnických osob a podnikajících fyzických osob, z toho pouze u 34 jsme mohli konstatovat „bez závad“. Příslušníci v úseku stavební prevence v rámci územního řízení, stavebního řízení, kolaudací a další spolupráce mimo rámec výkonu státního požárního dozoru vydali celkem 3419 stanovisek. Nevyhneme se ani nepříjemným záležitostem ve vztahu k veřejnosti, a to je ukládání pokut za porušení zákonných ustanovení v oblasti požární ochrany, v loňském roce jsme uložili 79 blokových pokut fyzickým osobám, 70 pokut právnickým nebo podnikajícím fyzickým osobám a zahájili přestupkové řízení s 9 fyzickými osobami.

 

Preventivně výchovná činnost je další zákonnou povinností Hasičského záchranného sboru. Preventivně výchovná činnost je zaměřena na přípravu obyvatelstva s cílem předcházení nežádoucím jevům nebo jejich zmírnění a dále na chování obyvatelstva při mimořádné události nebo krizové situaci. V roce 2011 probíhala různými formami, ať už to byly dny otevřených dveří na stanicích, přednášky seniorům, spolupráce se školami při naplňování výuky v oblasti ochrany člověka za mimořádných událostí. Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje se již třetí rok úspěšně podílí na výchově dětí v tzv. projektu zvaném „Hasík“. Na tomto programu se podílí celkem 45 instruktorů především z řad výjezdových hasičů, kteří v roce 2011 navštívili 60 základních škol ve Zlínském kraji a jedno gymnázium. Celkem bylo proškoleno 105 druhých a 79 šestých tříd, kde dvojice instruktorů ve svém volném čase odučili celkem 552 hodin.

 

Ekonomická situace se projevovala na každém kroku., každý výdaj jsme byli nuceni pečlivě zvážit, byli jsme nuceni přistoupit k celé řadě opatření směřující ke kontrole a posouzení každé vydané koruny z rozpočtu. Přidělené finanční prostředky na provozní výdaje byly pro rok 2011 nižší proti roku 2010 o 18,3% a výdaje na investice o 76,4%. Ráda bych touto cestou poděkovala Zlínskému kraji a městům Valašské Meziříčí, Vsetín, Kroměříž a Uherský Brod, že i přesto, že ani jejich ekonomická situace v loňském roce nebyla nejlepší, přispěli ze svých rozpočtů na některé nezbytné výdaje také Hasičskému záchrannému sboru Zlínského kraje.  

 

Díky těmto veškerým razantním úsporným opatřením se nám podařilo zrealizovat i některé stavební akce v požárních stanicích, např. realizovat odsávání výfukových plynů na stanicích Zlín, Luhačovice a Kroměříž, opravit podlahy garáží ve Valašských Kloboukách, provést sanaci vlhkého zdiva v Kroměříži nebo vyměnit okna ve Vsetíně. Pokračovali jsme také v obnově techniky, pořídili jsme CAS 9000/540-S3 na stanici Zlín, hydraulické prostřihovací nůžky vč. pohonné soupravy do Zlína, hydraulický střihací nástroj do Kroměříže, Valašského Meziříčí, Vsetína a Morkovic-Slížan, hydraulické vyprošťovací zařízení do Zlína, měřící zařízení pro dýchací přístroje do Uherského Hradiště, osobní automobily do Valašského Meziříčí a Zlína, za přispění Zlínského kraje jsme pořídili valníkové požární kontejnery do Zlína a Valašského Meziříčí a čerpací soupravy do Zlína a Valašského Meziříčí. Byli jsme nuceni provést opravy dvou podvozků Tatra v Uherském Brodě a ve Zlíně, opravu nástavby CAS 32/8200/800-S3R v Uherském Brodě a ve Zlíně a opravu AZ 30-M1Z v Uherském Brodě.

 

Personálně je sbor stabilizován; z vývoje předešlých let je zřejmé, že v roce 2011 se dostala generační výměna u výjezdových hasičů do konečné fáze. V loňském roce ukončilo služební poměr celkem 19 příslušníků a přijato bylo celkem 28 příslušníků. Proti roku 2010 jsme v návaznosti na úsporná opatření snížili počet příslušníků celkem o 9 systemizovaných míst. U sboru je tedy k 1. 1. 2012 celkem 422 příslušníků a 26 občanských zaměstnanců.

 

Prognózy a výhledy do budoucna nejsou pro sbor příliš optimistické a přidělávají nám vrásky na čele. Rok 2012 by měl být o stejných finančních možnostech jako v roce 2011. Za této situace jsme schopni „přežívat“ a zatím garantovat občanům naše služby ve stejné kvalitě a kvantitě jako v roce 2011. Je škoda, že představitelé vlády vnímají hasiče jako samozřejmost, jako někoho, kdo je tady automaticky. „Vždyť hasiči tady vždy byli, jsou a budou, však oni si nějak poradí a když bude potřeba, třeba holýma rukama budou pomáhat.“ Je to pravda, hasiči jsou houževnatí, jen tak něco je neodradí, mimořádné události zvládají profesionálně, odpovědně a s bravurou sobě vlastní. Nezasloužili by si snad právě proto trochu více pozornosti? A k tomu samozřejmě odpovídající finanční zázemí a ohodnocení?

 

Děkuji všem, kteří v loňském roce s HZS Zlínského kraje spolupracovali, představitelům Zlínského kraje, představitelům měst a obcí, složkám IZS, dobrovolným hasičům, neziskovým organizacím a všem příznivcům hasičů.

 

Závěrem chci popřát nejen hasičům, ale všem dobrým lidem hodně zdraví, optimismu a dobré nálady. Hasičům přeji, aby se vraceli od všech zásahů a mimořádných událostí ve zdraví a bez zranění.

 

Jarmila Čičmancová
ředitelka HZS ZLK




Autor:
mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
950 670 333fax
www.hzszlk.euinternet
ivo.mitaceke-mail


články > Archiv > Aktuality > Jarmila Čičmancová hodnotí předcházející rok

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace