Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

„malý“ požár s vážnými následky

Požár rychlovarné konvice skončil evakuací a zraněnými.





V 16:45 hodin byl obyvateli bytového domu na ulici „Na Výpusti“ ve Slušovicích oznámen na operační středisko hasičů ve Zlíně požár v jedné z bytových jednotek. Podle oznamovatele vycházel z bytu v přízemí čtyřpodlažního domu kouř, který díky své intenzitě znemožnil vniknutí do interiéru bytu.

 

Na místo události vyslal operační důstojník dvě zásahová vozidla profesionálních hasičů centrální stanice Zlín, která byla posílena dalšími třemi cisternami jednotek dobrovolných hasičů ze Slušovic, Vizovic a Zádveřic.

 

Už před příjezdem místní dobrovolné jednotky dorazila na místo události hlídka policistů, která zahájila evakuaci obyvatel domu. Při pohybu v silně zakouřených prostorách objektu došlo k intoxikaci zplodinami hoření jednoho ze zasahujících policistů a starší obyvatelky domu. Oba byli následně převzati do péče posádky zdravotnické záchranné služby. Naštěstí jejich stav nebyl vážný a byli ošetřeni přímo na místě události.

 

Hasiči vybaveni dýchací technikou vnikli do interiéru zasažené bytové jednotky a požár, k jehož vzniku došlo v místnosti kuchyně, za pomocí vody a práškového hasicího přístroje rychle likvidovali. Byla také dokončena evakuace všech 22 přítomných obyvatel bytového domu.

 

Po odvětrání vnitřních prostor bylo zjištěno, že požár vznikl na kuchyňské lince, kde bylo umístěno několik elektrických spotřebičů.

 

 Po příjezdu vyšetřovatelů požáru ze Zlína bylo provedeno podrobné zadokumentování a ohledání místa události. Z výpovědí svědků bylo zjištěno, že kouř na chodbě v přízemí objektu zaregistroval jeden z obyvatel domu, který také telefonicky kontaktoval svého souseda, aby zkontroloval svůj byt, zda v něm nehoří. Po otevření vstupních dveří se na oba vyvalil hustý a štiplavý kouř, který je doslova vytlačil do vstupní chodby domu.

 

Jak ukázalo další vyšetřování na místě události, za požárem, který zničil lednici, mikrovlnnou troubu, část kuchyňské linky a zplodinami hoření znečistil celý vnitřní prostor bytu, stála rychlovarná konvice, která byla umístěna na pracovní desce kuchyňské linky.

 

Předběžná škoda, kterou majitel bytu na místě vyčíslil, se pohybovala okolo 150.000,- Kč. Hasebním zásahem byl zachráněn další majetek v hodnotě asi 500.000,- Kč. To, zda vznik požáru způsobila pouze technická závada elektrického spotřebiče nebo se na něm podílela i nedbalost majitele bude předmětem dalšího šetření.




Autor:
por. Bc. Libor Netopil tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
www.hzszlk.euinternet
libor.netopile-mail


články > Archiv > Aktuality > „malý“ požár s vážnými následky

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace