Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

osoba zavalená ve výkopu

náročná záchrana





Dne 29.11. 2012 došlo k sesuvu zeminy ve výkopu hlubokém cca 3m v areálu soukromé firmy na ulici Na Drahách v Uherském Hradišti. Ve výkopu se v době sesuvu nacházel jeden pracující dělník, kterého zemina zavalila. Zavaleného dělníka okamžitě začali vyprošťovat přítomní kolegové, a na pomoc povolali vzhledem k složitým okolnostem a zranění i složky integrovaného záchranného systému – „hasiče, záchranku a policii“.

Operační středisko hasičů přijalo informaci o události ve 13:15 min. a na místo byly vyslány jednotky HZS Zlínského kraje  a  jednotka SDH města Kunovice, včetně speciálního technického kontejneru z centrální stanice Zlín. Po příjezdu jednotek hasičů na místo byl proveden průzkum, jehož cílem bylo zjištění rozsahu události a případného ohrožení zasahujících následným sesuvem zeminy, což se nepotvrdilo. Zraněnou osobu se podařilo za asistence ZZS Zlínského kraje po dvaceti minutách intenzivní práce s ručním nářadím vysvobodit. V tomto případě lze mluvit o obrovském štěstí, protože obdobné případy mnohdy končí tragicky. Jsou velmi náročné, jak na přípravu a provádění výcviku, ale i při skutečné události.

Záchranáři musí pracovat rychle, s obrovským nasazením a ve stísněných nebezpečných podmínkách za častého střídání. Zavalené osoby jsou vzhledem k devastujícím zraněním způsobených od těžké zeminy v okamžitém ohrožení života. V obdobných případech doporučujeme speciálně proškolené záchranáře volat okamžitě bez prodlení.

více o výcviku:

http://archiv.hzszlk.eu/aktuality8/0810/310.htm


Přílohy:
f651



Autor:
plk. Štefan Hrtús, Ing.
950 670 202telefon
950 670 333fax
www.hzszlk.euinternet
stefan.hrtuse-mail


články > Archiv > Aktuality > osoba zavalená ve výkopu

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace