Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

ranní nehody vystřídaly požáry

Dva ranní zásahy u hořících kontejnerů.





Mlhavá a chladná rána posledních dnů byla charakterizována výjezdy našich jednotek k dopravním nehodám a to prakticky na území celého kraje. Dnešní ranní hodiny byly v tomto jistou výjimkou.

 

V 06:11 hodin byl na krajské operační středisko hasičů ve Zlíně oznámen požár kontejneru na sběr tříděného odpadu umístěného u místního nákupního centra ve Slavičíně.

 

Na místo požáru vyjela jak místní profesionální, tak i dobrovolná jednotka hasičů. Provedeným průzkumem bylo zjištěno, že došlo k požáru papírového odpadu v kontejneru. Za použití vysokotlakého proudu byl požár rychle likvidován a to dříve, než došlo ke vzniku škod.

 

V 07:06 hodin byl oznámen další požár kontejneru na sběr papírového odpadu, tentokrát na ulici Luční ve Zlíně. Po příjezdu jednotky profesionálních hasičů na místo hlášené události bylo upřesněno, že se jedná o požár papírového odpadu ve vnitřní části kovového kontejneru, bez dalšího rozšíření na okolí.

 

I přes skutečnost, že bylo plamenné hoření ve vnitřní části kontejneru za použití vysokotlakého proudu rychle likvidováno, nebylo vzhledem ke konstrukci kontejneru možné dostat se do jeho vnitřní části. Velitel zásahu si proto cestou operačního střediska vyžádal příjezd pracovníků technických služeb, kteří by požárem zasažené zbytky odpadu z vnitřní části odstranili.

 

Oba dnešní požáry se obešly bez vzniku zásadnějších škod, což nebývá v obdobných případech vždy pravidlem. Víkendové dny, a to především noční hodiny jsou velmi často dobou, kdy dochází ke zvýšenému počtu požárů popelnic a kontejnerů umístěných na veřejně přístupných místech. Mimo několika výjimek se jedná o důsledek úmyslného zapalování. Tato „zábava“ může ale velmi snadno způsobit škody v řádech desítek tisíc korun a to jak na samotných plastových kontejnerech, tak i na okolí. Výjimkou v minulosti nebylo poškození zaparkovaných osobních vozidel.

 

V minulých letech došlo například v části Zlína - Malenovicích k sériovému zapalování plastových kontejnerů. Škody dosáhly výše přes sto tisíc korun. V případě obou žhářských sérií byli díky výborné práci kriminalistů pachatelé dopadeni a předáni spravedlnosti.




Autor:
por. Bc. Libor Netopil tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
www.hzszlk.euinternet
libor.netopile-mail


články > Archiv > Aktuality > ranní nehody vystřídaly požáry

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace