Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

studenti už nedojedli

Požár fritovacích olejů se rozšířil i do stropní konstrukce.





V 12:03 hodin přijalo operační středisko hasičů ve Zlíně oznámení o požáru olejů v kuchyni studentské jídelny na ulici Štefánikova. Následně bylo upřesněno, že se zasažený objekt nenachází na ulici Štefánikova, ale ulici Hradská poblíž centra města Zlína.

 

Na místo hlášeného požáru byla vyslána jednotka profesionálních hasičů z centrální stanice Zlín současně s jednotkou hasičů města Zlína.

 

Provedeným průzkumem místa události po příjezdu naší jednotky, bylo zjištěno intenzivní plamenné hoření fritovacích olejů v nádobách fritéz kuchyně a výdejny jídel. Plameny se šířily na stropní konstrukci nad fritézami a následně i potrubím odsávání par a pachů z fritovacích nádob. Vzhledem k možnosti rozšíření požáru potrubím odsávání na střešní konstrukci objektu byla na místo události povolána i výšková technika profesionálních hasičů AP – 42 Bronto.

 

Za použití vodních proudů a prášku bylo plamenné hoření rychle likvidováno. Následně bylo nutné provést rozebrání stropních konstrukcí v prostorech hoření a šíření požáru a provést jejich kontrolu za použití termokamery.

 

Ještě před příjezdem hasičů bylo z objektu evakuováno asi 30 osob z nichž tři byly zplodinami hoření lehce intoxikovány a následně byly předány do péče posádek zdravotnické záchranné služby.

 

Už v průběhu zásahu byli hasiči informováni, že chybí jedna zaměstnankyně kuchyně. Po opakované kontrole vnitřních prostor objektu byla tato osoba nalezena ve výtahu, odkud byla hasiči vyproštěna a předána ke kontrole zdravotního stavu. Na místě události byla postiženým také poskytnuta posttraumatická pomoc jedním z vyškolených hasičů.

 

Na místě události zahájil svou činnost vyšetřovatel požárů. Přesné okolnosti vzniku požáru a výše způsobených škod budou předmětem dalšího šetření.

 

Aktualizace:

Výše vzniklé škody byla majitelem předběžně vyčíslena na 620.000,- Kč. Hodnoty uchráněné hasebním zásahem jsou v řádech statisíců korun. Bylo také zjištěno, že bezprostředně po vzniku požáru se o prvotní hasební zásah pokusili také zaměstnanci, a to za použití hasicích přístrojů. Vzhledem k intenzitě plamenného hoření oleje na smažení byl jejich zásah neúčinný.




Autor:
por. Bc. Libor Netopil tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
www.hzszlk.euinternet
libor.netopile-mail


články > Archiv > Aktuality > studenti už nedojedli

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace