Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

sníh, náledí a nehody

Odpolední sněhová nadílka zkomplikovala dopravu na Zlínsku.





S příchodem odpoledních sněhových srážek začaly i výjezdy profesionálních a dobrovolných hasičů k likvidacím následků dopravních nehod na zasněžených a namrzlých komunikacích.

 

První z dopravních nehod byla na krajské operační středisko oznámena v 13:44 hodin. Podle oznamovatele došlo k čelnímu střetu dvou osobních vozidel na ul. 5. května v Rožnově pod Radhoštěm. Na místo události byla vyslána jednotka hasičů města Rožnova pod Radhoštěm spolu s jednotkou profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí. Na místě nehody, mimo policie, zasahovala také posádka zdravotnické záchranné služby, která poskytla lékařskou pomoc šokované řidičce. Jednotka městských hasičů provedla zajištění místa nehody a havarovaných vozidel, a následně i likvidační práce.

 

V 14:42 hodin byla oznámena dopravní nehoda osobního vozidla Renault Twingo, ke které došlo na ulici Zbrojovácká ve Vsetíně. Do sedmi minut od svého výjezdu ze stanice již na místě události zasahovala jednotka profesionálů ze stanice Vsetín. Provedeným průzkumem bylo zjištěno, že došlo pouze k uvíznutí vozidla, a to po jeho sjetí z komunikace. Ke zranění osob nebo úniku provozních kapalin v důsledku nehody nedošlo. Jednotka provedla protipožární opatření a likvidační práce.

 

Hrozivěji vypadalo prvotní hlášení o nehodě autobusu, které bylo přijato na naší tísňové lince v 14:59 hodin. Na místo události byla vyslána jednotka hasičů z centrální stanice Zlín. Po jejím příjezdu bylo zjištěno, že situace není tak závažná. Autobus se nacházel v příkopu a bránil provozu na komunikace. V době nehody cestovalo v dopravním prostředku 40 osob. Pro všechny osoby, které zůstaly nezraněny, byla zajištěna náhradní doprava. Velitel zásahu si pro likvidaci nehody vyžádal povolání jeřábu ze stanice Otrokovice. Vzhledem k nesjízdnosti komunikace byla také vyžádána přítomnost posypového vozu údržby komunikací. Po vyproštění autobusu a provedení likvidačních prací se obě jednotky přesunuly na místa dalších dopravních nehod.

 

K další dopravní nehodě, která částečně blokovala komunikaci a vyžadovala zásah hasičů, došlo po patnácté hodině u obce Mladcová. Střet osobního vozidla a dodávky se naštěstí obešel také bez zranění osob, byla poskytnuta pouze posttraumatická pomoc řidičce jednoho z vozidel. Na místě byl zjištěn pouze menší únik provozních kapalin, který vyslaná jednotka centrální stanice Zlín rychle likvidovala. Po zajištění místa nehody a provedení protipožárních opatření byla velitelem zásahu také vyžádána přítomnost sypače údržby komunikací.

 

V 15:31 hodin byla oznámena nehoda dodávkového vozidla na komunikaci mezi obcemi Boršice u Blatnice a Slavkovem. K řešení následků nehody byla vyslána jednotka profesionálů ze stanice Uherský Brod. Na místě se nacházela jedna lehce zraněná osoba, která byla v péči posádky zdravotnické záchranné služby. Po ukončení likvidačních prací se hasiči vrátili na svou stanici.

 

Další drobná nehoda autobusu zkomplikovala dopravu na křižovatce ulic Pasecká a Klabalská ve Zlíně. Na místo události byla v 15:38 hodin vyslána jednotka centrální stanice Zlín spolu s hasiči města Zlína. Dopravní prostředek, který byl v době nehody bez cestujících, byl následně vytažen za pomoci navijáku zásahového vozidla.

 

K vážnější situaci došlo po šestnácté hodině v obci Pozděchov, kde po nehodě naloženého kamionu, který zůstal na oplocení, hrozilo jeho převrácení. Vyproštění vozidla bylo následně provedeno jeřábem ze stanice Otrokovice, který byl na místo události povolán velitelem naší zasahující jednotky ze stanice Vsetín. Situace na místě byla opětovně komplikována náledím na komunikaci.

 

K zatím poslední události vyjížděla profesionální jednotka ze stanice Uherský Brod spolu s jednotkou dobrovolných hasičů obce Starý Hrozenkov v 17:55 hodin. Na komunikaci poblíž Starého Hrozenkova došlo v důsledku nehody k převrácení osobního vozidla na střechu. Z místa nehody bylo hlášeno i zranění několika osob. Na místě události zasahovala spolu s jednotkami hasičů i posádka zdravotnické záchranné služby. Podle následného hlášení velitele zásahu byly zraněny tři osoby. Na místo byl také povolán posypový vůz údržby komunikací.




Autor:
por. Bc. Libor Netopil tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
www.hzszlk.euinternet
libor.netopile-mail


články > Archiv > Aktuality > sníh, náledí a nehody

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace