Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

Hořela garáž a objekt bývalé dřevovýroby

Dva nedělní požáry na Zlínsku





První z požárů byl na operační středisko krajských hasičů ve Zlíně oznámen v 05:23 hodin. Podle oznamovatele došlo k požáru jednopodlažního objektu garáže na ulici Jiráskova ve Fryštáku.

 

Na místo události vyslal operační důstojník hasiče profesionálních jednotek centrální stanice Zlín a Otrokovice společně s dobrovolnými hasiči z Fryštáku a obce Kašava. Celkem k požáru mířilo pět cisternových vozidel.

 

Provedeným průzkumem na místě události bylo zjištěno, že došlo k zasažení interiéru a střešní konstrukce garáže využívané jako sklad materiálu a zařízení. Plameny také ohrožovaly objekt rodinného domu, který na garáž bezprostředně navazoval.

 

Hasiči se mimo likvidace požáru samotné garáže soustředili také na ochranu rodinného domu. V 06:09 hodin hlásil velitel zásahu lokalizaci požáru a v 06:38 hodin pak i jeho likvidaci.

 

Šetřením na místě události bylo zjištěno, že za vznikem požáru stojí s největší pravděpodobností technická závada na vnitřním rozvodu elektroinstalace garáže. Škoda způsobená požárem byla vyčíslena na 100.000,- Kč. Hasičům se rychlým zásahem podařilo uchránit další majetek v hodnotě více jak dvou milionů korun.

 

 

Podruhé byl požární poplach vyhlášen v 08:03 hodin a to opět profesionálům ze stanic Zlín a Otrokovice, které posílily jednotky dobrovolných hasičů ze Slušovic, Vizovic a Zádveřic. Celkem sedm cisteren mířilo do obce Hrobice u Slušovic, kde byl hlášen požár jednopodlažního objektu o půdorysu asi 20 x 20m v areálu bývalého JZD.

 

První se na místo dostavila jednotka dobrovolných hasičů ze Slušovic, bezprostředně následovaná hasiči centrální stanice Zlín. Postupně se na místo požáru dostavily i další povolané jednotky.

 

Provedeným průzkumem bylo zjištěno hoření střešních konstrukcí objektu bývalé dřevovýroby o rozměrech cca 22,5 x 33m, který nebyl již v současnosti využíván. Ve vnitřní části objektu byly umístěny dřevoobráběcí stroje, ruční nářadí a řezivo.    

 

V 08:36 hodin byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Hasiči se soustředily na hašení zasažené střešní konstrukce, kterou bylo nutné také pro zvládnutí požáru rozebírat. Pro doplnění vody do cisternových automobilů byl využit blízký hydrant ve Slušovicích. Hasební zásah byl také komplikován dopoledním mrazivým počasím, což si vynutilo také zabezpečení teplých nápojů pro zasahující hasiče.

 

V 09:16 hodin byl požár lokalizován a jeho konečná likvidace byla velitelem zásahu ohlášena v 11:50 hodin.

 

Na místo události byla také povolána posilová jednotka dobrovolných hasičů z obce Hrobice.

 

Již v průběhu hasebního zásahu se na místo události dostavil i vyšetřovatel požárů ze Zlína. Hlavní část ohledání pak byla provedena v odpoledních hodinách a to společně s policisty, kriminalistickým technikem a psovodem se psem specialistou na vyhledávání přítomnosti akcelerantů hoření na požářišti. Stanovení příčiny vzniku požáru zůstává ve společném šetření s policií.

 

Na základě vyjádření majitele byla vyčíslena škoda ve výši 1 500.000,- Kč.

 

Dnešní požár nebyl na tomto místě prvním. V pátek dne 7. 12. 2012 v odpoledních hodinách zde zasahovaly jednotky hasičů u požáru v prostoru kotelny.




Autor:
por. Bc. Libor Netopil tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
www.hzszlk.euinternet
libor.netopile-mail


články > Archiv > Aktuality > Hořela garáž a objekt bývalé dřevovýroby

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace