Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

stačily jen lopaty a sníh

Noční vyproštění vzpříčeného autobusu.





Dne 10. 12. 2012 v 22:58 hodin bylo operační středisko zlínských hasičů požádáno o pomoc při vyproštění autobusu hromadné dopravy, který zůstal vzpříčený na zamrzlé a zasněžené komunikaci v lesním úseku poblíž obce Mladcová u Zlína.

 

Samotná jízda hasičů k místu události byla komplikovaná stavem vozovky, která nepatří mezi frekventované silniční tahy. Vrstva čerstvého sněhu, pod níž se ukrýval zledovatěný povrch vozovky vyžadoval zvýšenou opatrnost ze strany řidiče našeho zásahového vozidla. I přes tyto nesnáze se jednotka dostala až k uvízlému autobusu.

 

V době příjezdu hasičů byl na místě pouze řidič autobusu, cestující dokončili plánovanou cestu pěšky. Autobus stál napříč vozovky a zcela blokoval její průjezd.

 

Velitel zásahu si cestou operačního střediska vyžádal příjezd posypového vozu správce komunikace a také traktoru, který by autobus dokázal vyprostit. V době, kdy bylo operačním střediskem řešeno nasazení požadovaných prostředků, zkusili hasiči tu nejsnadnější možnost, jak umožnit autobusu vyjetí vlastní silou – vzali lopaty a začali povrch komunikace odklízet. Využili také čerstvého sněhu, který nasypali přímo pod kola hnané nápravy, aby na zledovatěném povrchu vytvořili vrstvu, ve které by se mohl vzorek pneumatik zachytit. Tato snaha a improvizace nakonec slavila úspěch a autobus se rozjel vlastní silou.

 

Posypový vůz, který vzápětí dorazil na místo události pak provedl ošetření povrchu vozovky, aby byla zabezpečena její lepší průjezdnost.

 

Jednotka se bez dalších problémů vrátila na svou stanici.




Autor:
por. Bc. Libor Netopil tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
www.hzszlk.euinternet
libor.netopile-mail


články > Archiv > Aktuality > stačily jen lopaty a sníh

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace