Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

novostavbu domu hasiči zachránili

Rozsáhlý požár si vyžádal zranění osoby i zvířat.





V 08:07 hodin obdrželo naše operační středisko oznámení o požáru blíže nespecifikovaného objektu  v okolí obce Mladcová u Zlína. Podle oznamovatele bylo vidět černý kouř vycházející pod střešní konstrukcí. Následně bylo upřesněno, že hořící objekt je u ulice Klábalka v okrajové části Zlína a jde pravděpodobně o chatu.

 

Na místo události byla vyslána jednotka profesionálních hasičů z centrální stanice Zlín, posílená jednotkou dobrovolných hasičů obce Mladcová. Po upřesnění místa a objektu byl vyhlášen požární poplach také jednotce hasičů města Zlín a jednotce dobrovolných hasičů obce Racková. Na místo požáru mířily celkem čtyři cisternové vozy a jeden dopravní automobil.

 

Už při příjezdu profesionálů k místu události byl vidět silný sloup kouře, který také pomohl v přesné lokalizaci místa hořícího objektu. Jak bylo následně velitelem zásahu ohlášeno na operační středisko, požárem byl zasažen jednopodlažní objekt staršího rodinného domu s hospodářskými přístavbami. Intenzivním plamenným hořením byl zasažen celý půdní prostor, střecha a hospodářské části objektu.

 

V bezprostřední blízkosti zasaženého objektu se nacházela novostavba rodinného domu, kterou požár přímo ohrožoval. Po rozvinutí několika útočných proudů byl zahájen hasební zásah, který byl veden ze všech stran hořícího domu. Prioritou hasičů bylo zabránit rozšíření požáru na sousední novostavbu, což se jim také podařilo. Jednotky postupně likvidovaly prostory nejintenzivnějšího hoření. Hasiči zasahující v dýchací technice byli také ohrožováni padající střešní krytinou a stavebními konstrukcemi střechy zničené požárem.

 

Po hodině intenzivních hasebních prací byla ohlášena lokalizace požáru. Vzhledem ke zvýšené spotřebě vody byla zřízena kyvadlová doprava z blízkého nadzemnímu hydrantu. Jednotky dále pokračovaly v rozebírání konstrukcí, uložených materiálů v bezprostřední blízkosti zničeného objektu a dohašování jednotlivých lokálních ložisek hoření.

 

V průběhu hasebního zásahu se na místo události dostavil také vyšetřovatel požárů ze Zlína. Jak bylo zjištěno, požár zaregistrovali také majitelé zasaženého objektu, který nebyl v současnosti již k bydlení využíván, a jejich rodinní příslušníci, kteří bydleli v okolních domech. Ještě před příjezdem hasičů se jim podařilo vyvést z hořícího objektu tři hospodářská zvířata, jednalo se konkrétně o krávu a telata. Bohužel zvířata byla popálena a s největší pravděpodobností budou muset být utracena.

 

V průběhu zásahu majitelů došlo také k popálení jednoho z rodinných příslušníků na levé ruce. Zraněná osoba byla převzata do péče posádky zdravotnické záchranné služby a následně transportována k dalšímu ošetření do zdravotnického zařízení.

 

Co bylo příčinou vzniku tohoto rozsáhlého požáru a jaké výše dosáhnou způsobené škody, je doposud předmětem vyšetřování na místě události.

 

Aktualizace:

Na základě provedeného šetření a ohledání místa události stanovil vyšetřovatel hasičů příčinu vzniku požáru, kterou byla závada na elektroinstalaci objektu. Hasebním zásahem se podařilo zachránit majetek v hodnotě asi 2 500.000,- Kč. Výše způsobené škody je vzhledem k rozsahu zasažení objektu a zařízení nadále předmětem šetření.




Autor:
por. Bc. Libor Netopil tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
www.hzszlk.euinternet
libor.netopile-mail


články > Archiv > Aktuality > novostavbu domu hasiči zachránili

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace