Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

hořel sklep plný dřeva a papíru

Majitelka byla intoxikována zplodinami hoření.





V 10:51 hodin byl na tísňovou linku hasičů oznámen požár sklepního prostoru objektu rodinného domu v obci Dolní Lhota. Podle prvotních informací byl hořící sklep plný papíru.

 

Na místo požáru byly vyslány celkem čtyři cisternové automobily hasičů profesionálních a dobrovolných jednotek z Luhačovic, Zlína, Pozlovic a dopravní automobil hasičů z Dolní Lhoty.

 

Jako první byla na místě události jednotka profesionálů z Luhačovic bezprostředně následovaná dobrovolnou jednotkou města Luhačovice a jednotkou z centrální stanice Zlín. Provedeným průzkumem bylo zjištěno, že hoří palivové dřevo a papíry v místnosti kotelny ve sklepním prostoru domu. Vzhledem k intenzivnímu zakouření vnitřních prostor byli  hasiči nuceni zasahovat v dýchací technice.

 

Z důvodu intenzivního zakouření sklepního prostoru došlo také k intoxikaci majitelky objektu zplodinami hoření. Na místo události byla proto velitelem zásahu povolána posádka zdravotnické záchranné služby, které si starší ženu převzala do své péče a následně ji transportovala do zdravotnického zařízení k dalšímu ošetření. Manžel zraněné ženy, který se v místnosti kotelny v době vzniku a rozvoje požáru také pohyboval žádné známky intoxikace nevykazoval.

 

I přes skutečnost, že se majitelé pokoušeli v první fázi požár uhasit sami, došlo k jeho dalšímu šíření. Hasiči pak po rozvinutí útočných proudů požár rychle lokalizovali a následně i likvidovali. Vzhledem k rychlému a efektivnímu zásahu nedošlo k dalšímu rozšíření plamenného hoření ve sklepních prostorech domu nebo přenosu požáru na jeho obytnou část.

 

Ještě v průběhu hasebního zásahu se na místo události dostavil i vyšetřovatel požárů ze Zlína. Na základě zjištěných informací a ohledání místa události byla stanovena příčina vzniku požáru, kterou bylo nedodržení bezpečné odstupové vzdálenosti hořlavých materiálů od topidla na pevná paliva.  Vzniklá škoda byla majitelem odhadnuta asi na 20.000,- Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit objekt rodinného domu v hodnotě okolo 1 000.000,- Kč.




Autor:
por. Bc. Libor Netopil tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
www.hzszlk.euinternet
libor.netopile-mail


články > Archiv > Aktuality > hořel sklep plný dřeva a papíru

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace