Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

Za vznikem požáru stálo pálení dřevního odpadu.

Zásah hasičů komplikoval silný vítr a terén.





Zásah šesti jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů s devíti cisternami si vyžádal požár v přírodním prostředí u lokality Ranč nad ulicí Červenka v okrajové části Vsetína. Při pálení klestu na nezabezpečeném ohništi došlo vlivem silného větru k přenosu plamenů na okolní suchou trávu se zbytky dřevního odpadu. Přítomnost suchého hořlavého materiálu a silný vítr byly faktory, které umožnily rychlé šíření požáru po ploše vzniklé lesní těžbou.

 

Jako první dorazila na místo ohlášeného požáru jednotka profesionálních hasičů stanice Vsetín. Tu následovaly jednotky dobrovolných hasičů ze Vsetína, Hovězího, Jablůnky, Valašské Polanky a Jasenky. Z důvodu nasazení většího množství techniky byla na stanici Vsetín přesunuta jedna cisterna profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí jako záloha.

 

Hasiči se pustili do boje s plameny, které zasáhly plochu asi 100 x 200 metrů. Intenzivním hašením se jim podařilo zabránit šíření požáru přes blízký hřeben do lesního porostu. V 12:25 hodin byl požár plně pod jejich kontrolou a v 13:37 hodin se ho podařilo zcela zlikvidovat. Po čtrnácté hodině tak zůstala na místě pouze jednotka dobrovolných hasičů ze Vsetína, která bude provádět dohlídku nad požářištěm.

 

Příčinou vzniku požáru bylo nedodržení stanovených podmínek požární bezpečnosti a celá událost bude řešena ve správním řízení.




Autor:
por. Bc. Libor Netopil tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
www.hzszlk.euinternet
libor.netopile-mail


články > Archiv > Aktuality > Za vznikem požáru stálo pálení dřevního odpadu.

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace