Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

neopatrné rozehřívání zamrzlé vody

Požár seníku a stájí na samotě u domu v obci Vyškovec





Dne 6.1.2009 v 11:48 hod. byli hasiči informováni o požáru seníku u domu v obci Vyškovec.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů ze Starého Hrozenkova a Bánova.

Podle hlášení oznamovatelky z místa požáru hoří seník a je ohrožen i rodinný dům. Samotná poloha hraniční obce je v zimním období hůře přístupná a aktuální počasí velmi prodlužuje dojezdový čas hasičů.

12:20 - na místo dorazila první cisterna hasičů z Uherského Brodu. Velitel zásahu potvrdil rozsáhlost požáru seníku a přístavku u rodinného domu.

Na místo požáru se snaží přijet další cisterny hasičů a podpořit tak hasební zásah. Prioritou hasičů je ochránit rodinný dům před plameny.

12:30 - velitel zásahu hlásí ohrožení hasebních prací na přívodu elektřiny do domu, který nemohou odpojit. Na místo vyjíždí pracovník energetické společnosti. Hašení je omezeno na bezpečná místa domu.

12:35 - další přijíždějící cisterny hlásí problémy s průjezdností a zvažují nasazení řetězů na kola. Jedna velkoobjemová cisterna neprojela, stojí až dva kilometry od místa požáru a snaží se vytvořil přečerpávací bod na kyvadlové doplňování vody.

12:40 - velitel zásahu hlásí lokalizaci požáru. Dál pokračují hasební práce a likvidace požáru.

13:10 - vyšetřovatel hasičů z Uherského Hradiště dorazil na místo požáru. Požár zachvátil zděný seník o rozměru 8 x 8 metrů, ve kterém jsou ustájeni koně. Zvířata se podařilo včas zachránit. Požár se začal šířit na blízký rodinný dům, který se snaží hasiči uchránit před plameny.

13:30 - hasiči během likvidace požáru spotřebovali všechnu vodu ze zasahujících cisteren. Další hasiči se zoufale snaží najít nezamrzlý hydrant jak v obci Vyškovec, tak i ve Starém Hrozenkově. V případě neúspěchu vyjedou další posilující vozy z okolních jednotek sboru dobrovolných hasičů.

13:50 - po radě místního občana narazili hasiči na nezamrzlý hydrant ve Starém Hrozenkově a začalo čerpání vody ke kyvadlové dovážce.

14:05 - velitel zásahu hlásí větší množství ohnisek požáru, která znovu začínají likvidovat po doplnění vody do cisteren.

14:30 - hasiči začali rozebírat střechu vyhořelého seníku a dohašují skrytá ohniska požáru. Kyvadlová dovážka vody k místu požáru pokračuje přes přečerpávací bod odstavené cisterny pod kopcem u lesa.

15:30 - hasiči dál likvidují zbytky požáru a dokončují rozebírání konstrukcí zničené stavby.

16:00 - velitel zásahu hlásí celkovou likvidaci požáru.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů bylo místo požáru ohledáno. Jako příčina vzniku požáru byla zjištěna nedbalost ženy, která se stará o koně. Ta se snažila rozmrazit vodovodní trubku do stájí s poníkem a hříbětem. Při zahřívání trubky pomocí horkovzdušné pistole došlo k přenosu tepla na blízkou slámu v seníku a k požáru.

Požár se začal šířit a dostal se až pod střechu stájí. Sama žena se snažila požár hasit pomocí kbelíků s vodou, ale neúspěšně. Požár postupně zničil celý vnitřní prostor seníku a stájí pro dva koně, které se podařilo včas zachránit.

Plameny se postupně rozšířily ze seníku a stájí pod střechu sousedního domu, který byl požárem částečně poškozen. Požárem způsobená škoda byla majiteli vyčíslena na 600.000 Kč na seníku a dalších 300.000 Kč na rodinném domě. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek nejméně za 1 mil. Kč.




Autor:
mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
950 670 333fax
www.hzszlk.euinternet
ivo.mitaceke-mail


články > Archiv > Aktuality > neopatrné rozehřívání zamrzlé vody

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace