Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

žhavý popel do plastových nádob nepatří

Požár části hospodářského stavení ve Vlachovicích





Dne 14.1.2009 ve 20:23 hod. byli hasiči informováni o požáru hospodářského stavení ve Vlachovicích.

 

Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů z Valašských Klobouk a Slavičína, které posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Vlachovic, Slavičína a Vrbětic. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru slámy na půdě hospodářského stavení.

 

Před příjezdem hasičů se majitelé snažili požár uhasit pomocí zahradní hadice, která jim však v nízkých teplotách zamrzla. Jako náhradní řešení použili kbelíky s vodou, což ale nebylo dostatečně účinné.

 

Po zasněžených a namrzlých vozovkách byl prodloužen dojezdový čas hasičů a první jednotka tak dorazila na místo za třináct minut od výjezdu. Okamžitě bylo rozvinuto vodní vedení a hasiči pronikli do hořící a zakouřené půdy.

 

Požár byl rychle lokalizován a uhašen asi po půlhodině intenzivních prací. Objekt hospodářského stavení musel být odvětrán přetlakovou ventilací hasičů. Rychlým zásahem se podařilo zabránit rozšíření požáru na střechu a uchránit další hodnoty majetku. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

 

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel zjistil, že požár způsobila manželka majitele, která vysypala žhavý popel do plastové popelnice u hospodářského stavení. Plameny se dostaly po dřevěném obložení až pod střechu na trámy a uskladněné seno.

 

Požár byl ale včas zpozorován synem majitelů, který si všiml neobvyklé záře. Požár zničil plastovou nádobu na odpad, dřevěné části obložení, seno a lehce poškodil konstrukci střechy. Způsobená škoda byla majitelem vyčíslena na 2.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek nejméně za 200 tis. Kč. Nedbalostní jednání bylo na místě vyřešeno v blokovém řízení.




Autor:
mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
950 670 333fax
www.hzszlk.euinternet
ivo.mitaceke-mail


články > Archiv > Aktuality > žhavý popel do plastových nádob nepatří

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace