Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

hasiči havarovali se speciálem u zásahu

Pomoc hasičů po dalších haváriích na Zlínsku





Dne 15.1.2009 znovu vyjížděli hasiči na pomoc po několika haváriích a nehodách na Zlínsku.

 

V 09:55 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii osobního auta ve Lhotce.

 

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na namrzlé a zasněžené vozovce řidička osobního auta zn. Opel Astra čelně havarovala do vzrostlého stromu u silnice.

 

Nárazem došlo k poškození přední části vozu a k úniku provozních kapalin na vozovku. Aktivovaný airbag uchránil řidičku před zraněním. Hasiči vozovku zasypali sorbenty a očistili od kapalin. Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla omezena průjezdnost silnice.

 

Ve 13:01 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii osobního auta u Hvozdné.

 

Na místo znovu vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ve známých serpentinách mezi obcí Hvozdná a Slušovice došlo k havárii osobního auta zn. Š Felicia combi.

 

Havárie se stala v úseku silnice, která není v zimě udržovaná a jízda je zde vyznačena jen na vlastní nebezpečí. Řidič havaroval na zasněžené vozovce, když nezvládl jednu ze zatáček. Vyjel mimo silnici a skončil pod srázem v porostu. Při havárii došlo k úniku provozních kapalin a olejů do půdy.

 

Vzhledem ke špatné sjízdnosti trval dojezdový čas hasičů téměř dvacet minut. Nakonec ale hasiči přijeli až k havarovanému vozu a zásahový speciál odstavili na silnici. Po průzkumu bylo rozhodnuto, že osobní auto bude vyproštěno pomocí navijáku.

 

Strojník speciálu nasedl a chtěl vozidlo otočit. Při couvání a v minimální rychlosti se utrhla zadní náprava ze zasněženého povrchu a svezla se po skrytém náledí. Neovladatelný vůz Renault Midlum 4x4 se dostal mimo vozovku, kde se celý převrátil na bok. Při havárii nebyl nikdo zraněn.

 

Velitel zásahu okamžitě informoval operační středisko, policii a nechal si vyslat speciální vyprošťovací vozy jak hasičů, tak i asistenční služby motoristům.

 

Před příjezdem jeřábů musela být vozovka ošetřena silničáři. Vyprošťovací speciály musely na poslední úsek cesty nasadit řetězy. Jen usazení a zajištění jeřábů trvalo na komplikovaném místě asi čtyřicet minut. Samotné vyprošťování tak bylo zahájeno až v sedmnáct hodin.

 

Nelehké vyproštění havarované cisterny, která byla nejdříve postavena na kola a následně vytažena na silnici, trvalo další dvě hodiny.

 

Teprve po zvednutí cisterny a vytažení se odhalilo celkové poškození pravé strany speciálu. Nárazem utrpěla jak kabina, tak i nadstavba. Způsobená škoda se odhaduje na 300 tis. Kč.

 

Hasičským jeřábem bylo po vyprošťování cisterny nakonec vytaženo i havarované osobní auto z lesa.

 

V 17:49 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při vyproštění chodce po nehodě v Otrokovicích.

 

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v části Baťov došlo k dopravní nehodě mezi osobním autem a chodcem. Chodec byl z přechodu pro chodce nárazem auta přimáčknut na strom a utrpěl vážné zranění. Před příjezdem hasičů se mu snažil pomoct i řidič z osobního auta, který ho v podřepu podpíral.

 

Hasiči z otrokovické stanice byli na místě už za tři minuty od výjezdu a okamžitě zraněnému poskytli první předlékařskou pomoc i zajištění jeho základních životních funkcí. Po příjezdu zdravotnické záchranné služby byl předán do péče lékaře a urgentně odvezen do nemocnice.




Autor:
mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
950 670 333fax
www.hzszlk.euinternet
ivo.mitaceke-mail


články > Archiv > Aktuality > hasiči havarovali se speciálem u zásahu

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace