Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

lidé zanedbávají prevenci, po požárech nesmí topit

Hasiče zaměstnávají požáry komínů v celém kraji





V posledních týdnech zaznamenali hasiči ve Zlínském kraji zvýšený počet výjezdů a zásahů na hlášené požáry komínů, komínových těles, sazí a usazenin při topení.

 

S klesající venkovní teplotou dochází k výraznějšímu zatěžování topných soustav v obydlích a projevují se problémy typické pro zimní období i požáry během topné sezony. Nejčastějším problémem jsou dlouhodobě nečištěné komíny, kde se i po mnoho let zanedbané prevence usadily látky, které se vznítí.

 

Při požárech komínů dochází k poškození i celých komínových těles a po jejich narušení může dojít k požáru domů, střech, střešních konstrukcí nebo jiných hořlavých a uskladněných věcí.

 

Za posledních čtyřiadvacet hodin vyjížděli hasiči hned ke čtyřem požárům komínů a usazenin ve Zlínském kraji.

 

 

Bánov

 

Jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu, posílena o dobrovolné hasiče z Bánova, vyjela na hlášený požár komína rodinného domu. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru sazí. Hasiči požár utlumili a komínové těleso postupně ochlazovali. Majitel musel uhasit topeniště v kotli a hasiči mu pomohli s vyčištěním. Po zásahu byl majitel poučen o dalších nutných opatřeních k zabránění opakovaného požáru.

 

Vítová

 

Jednotka profesionálních hasičů ze Zlína vyjela se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem na hlášený požár komína a střechy rodinného domu. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že poškozeným komínem došlo k zakouření střechy domu. Hasiči zabránili zasažení hořlavých částí střešní konstrukce a komín preventivně pročistili. Majitelce bylo doporučeno odstavit topení a zařídit revizi komínu.

 

Dešná

 

Jednotka profesionálních hasičů ze Zlína a dobrovolní hasiči ze Slušovic vyjeli společně na hlášený požár komína rodinného domu. Majitel odstavil krbová kamna a hasiči překontrolovali komínové těleso. Po uhašení bylo majiteli doporučeno, aby před dalším topením komín důkladně pročistil a nechal prohlédnout odborníkem.

 

Vsetín

 

Jednotka profesionálních hasičů vyjela na hlášený kouř na chodbě domu. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že prasklým komínovým tělesem došlo k zakouření domu, který měl společný kouřovod se sousedním domem. Hasiči majiteli domu zakázali další topení, až do provedení revize a opravy komína.

 

 

Rady a informace si můžete přečíst také na nové straně věnované problematice čištění komínů, které bude od nového roku povinností – zde.




Autor:
mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
950 670 333fax
www.hzszlk.euinternet
ivo.mitaceke-mail


články > Archiv > Aktuality > lidé zanedbávají prevenci, po požárech nesmí topit

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace