Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

z hasičů byli oceněněni velitelé zásahu v Chropyni

Cena Salvator 2011 zná své hrdiny ve vyhlášeném 9. ročníku





Ve středu 21. března patřily prostory Univerzitního centra ve Zlíně galavečeru Ceny Salvator 2011 – Ceně hejtmana Zlínského kraje. Při této události převzali cenu vítězové v kategoriích Hasič, Zdravotník, Policista, Ostatní složky IZS, Dlouhodobá činnost a Občan.


 

„Setkání s lidmi, kteří svým pohotovým jednáním zachránili život nebo zdraví, bude pro nás všechny výjimečné. To oni jsou ti skuteční hrdinové, ze kterých by si měl každý vzít příklad a inspiraci pro vlastní jednání. Tento večer je také výsledkem více než půlroční práce celého realizačního týmu studentů, což je další důvod k radosti,“ uvedla manažerka projektu Markéta Daňková. Letošním galavečerem provázel herec a moderátor Jan Čenský.

 

 

Kategorie policista – Petr Klimeš a Štefan Horák, Policie ČR Zlín

 

Policisté se podíleli na zásahu při záchraně muže z kanalizace ve Fryštáku. Muž ležel na dně kanalizační šachty a odmítal ji opustit, vyhrožoval ublížením na zdraví a zdravotníci měli podezření na zranění či ovlivnění omamnými látkami. Jeden z policistů se spustil dolů k muži a podařilo se mu nasadit lezeckou smyčku kolem ruky, díky čemuž mohl být vytažen ven.



Kategorie zdravotník – Jindřich Navrátil, Helena Hřibová, Martin Dolina

 

Posádka rychlé lékařské pomoci z Uherského Brodu byla přivolána k porodu v domácnosti. Po příjezdu na místo vyhodnotili situaci jako počínající porod, a ženu proto bez váhání odrodili doma. Narodila se zdravá holčička a po ošetření převezla posádka maminku i s dítětem na porodnické oddělení.



Kategorie občan – Jaroslav Němec, Lukáš Ošťádal, Rosťa Trtík, Jiří Tomšů

 

Skupina mužů v obci Všemina bezprostředně a akutně zachránila topícího se muže, který byl stržen rozvodněnou řekou během povodní, kde se snažil pomáhat s pročištěním kanalizace a toku. Občanům se ho ještě před příjezdem záchranářů a hasičů podařilo za dramatických okolností z vody vytáhnout a následně oživit. Muž utrpěl těžká zranění a převzala si jej posádka zdravotnické záchranné služby.



Kategorie hasič – Jiří Ovesný, František Javůrek, Pavel Dekret, René Sadil, Libor Bednařík, Petr Svízela, Radek Polášek,, HZS Zlínského kraje, velitelé zásahu

 

Nominovaní veleli u nejničivějšího požáru za rok 2011, a to v Chropyni na Kroměřížsku v průběhu prvních 4 dnů. Tato mimořádná událost nevídaných rozměrů se zařadila na 2. místo největších požárů v ČR a nemá v historii zlínského sboru obdoby. Přímá škoda se vyšplhala na 270 mil. Kč a k požáru bylo postupně vysláno 67 jednotek hasičů ze 4 různých krajů.



Kategorie ostatní složky IZS – strážník Miloslav Rozkošný, strážník Ivo Šenovský

 

Hlídka Městské policie Bystřice pod Hostýnem zasahovala u nehody osobního vozidla, které na místě začínalo hořet. Ve vozidle zůstali dva mladíci, jeden z nich na strážníky křičel, že má zlomenou nohu a nemůže ven. Hlídka jej z částečně uhašeného auta musela vynést do bezpečné vzdálenosti, druhý mladík vozidlo opustil sám. Díky pohotovému zásahu strážníků byli oba zachráněni.



Kategorie dlouhodobá činnost – Zdeňka Wasserbauerová

 

Paní Wasserbauerová pracuje pro Sdružení Šance (což je sdružení rodičů a přátel hematologicky a onkologicky nemocných dětí) a Nadaci Naděje (Nadace pro transplantaci kostní dřeně), pro které získává finanční prostředky. Pro Nadaci pak také získává zájemce o vstup do registru dárců kostní dřeně. Již získala 3000 zájemců, 38 z nich kostní dřeň úspěšně darovalo, a tím se podařilo zachránit 38 lidských životů.

 

 

Zvláštní cenu organizátorů ceny Salavator získal pan Josef Krajča - starosta krajského sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

 

 




Autor:
mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
950 670 333fax
www.hzszlk.euinternet
ivo.mitaceke-mail


články > Archiv > Aktuality > z hasičů byli oceněněni velitelé zásahu v Chropyni
články > Archiv > Významné akce > z hasičů byli oceněněni velitelé zásahu v Chropyni

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace