Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

po dvou letech kurz pro nové instruktory

Novinky programu HASÍK u HZS ZLK





Po více než dvouleté přestávce se v letošním roce připravuje kurz pro nové instruktory, působící v programu Hasík CZ – Výchova dětí v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva. Letošní kurz bude navíc obsahovat jednu novinku, do programu budou poprvé v našem kraji zapojeni i dobrovolní hasiči. Kolegové z některých dobrovolných jednotek se počtem zásahů, obsluhovanou technikou a úrovní odborné přípravy obecně mohou rovnat s profesionály. Sbory dobrovolných hasičů se rovněž mnohdy aktivně věnují práci s dětskými kolektivy.

 

Celkem 26 nových instruktorů se během dvou víkendů naučí od zkušených lektorů předávat svoje „hasičské“ zkušenosti dětem. Mít zkušenosti ze zásahů je totiž jedním ze základních předpokladů pro působení v programu. Lektorský tým je tvořen dvěma profesionálními hasiči (shodu okolností bratry) a dětským psychologem. V tomto složení již připravil za deset let více než 800 instruktorů ze sedmi krajů. Během prvního víkendu noví instruktoři shlédnou celé schéma výuky programu na prvním i druhém stupni základních škol. Následuje měsíc „praxe“, kdy sami navštíví svoji první školu. Druhý víkend s lektory je tak již v režii převážně dvojic nových instruktorů, kteří musejí předvést „naostro“ celou výuku. Lektoři s nimi dolaďují detaily a poté je jim předáno osvědčení, celý program je totiž akreditován Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Náš kraj se k projektu připojil v roce 2009, a za tu dobu bude tento kurz třetí v pořadí. Reagujeme tak na zvýšenou poptávku po programu ze strany škol. O účast na kurzu byl mezi samotnými hasiči velký zájem, o čemž svědčí jeho rychlé naplnění na maximální kapacitu.

 

Za velice pozitivní lze považovat fakt, že se i v dnešní době našly finanční prostředky pro uspořádání nového kurzu. Za zmínku bezesporu, že instruktoři programu Hasík dochází do škol převážně ve svém osobním volnu Z naší strany je program školám poskytován stále bezplatně. Za loňský rok se rovněž podařilo získat podporu dvou firem. Bonbony pro děti, které jsou nedílnou součástí výuky nám poskytl Moravský peněžní ústav, spořitelní družstvo. Firma Profire s.r.o. z Otrokovic nám zase věnovala požární hlásiče pro výuku. Děti tak prakticky uvidí, jak může takové relativně jednoduché a laciné zařízení včasně detekovat požár a zabránit tím k tragickým následkům požárů v domácnostech.

 

Další informace o připravovaném kurzu, včetně detailních popisů jednotlivých dnů lze získat zde




Autor:
Adam Fuksa, Ing. Bc. preventivně výchovná činnost
950 670 331telefon
950 670 333fax
www.hzszlk.euinternet
adam.fuksae-mail


články > Archiv > Akce PVČ - aktuálně > po dvou letech kurz pro nové instruktory

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace