Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

plyšoví dráčci pomáhají hasičům

Draci u Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje





V pradávných bájích byli draci vždy spojeni s ohněm. Dospělí lidé vědí, že žádní draci neexistují, ovšem u dětí spojení drak-oheň stále ještě trvá. Tohoto se rozhodli využít hasiči a ve spolupráci s dětskými psychology pojali právě draka jako symbol požární ochrany pro nejmenší.

 

Podobně jako se u hasičů dělí prevence a represe, tak se podobně dělí do dvou oblastí i naši draci. Pro první oblast slouží zelený drak HASÍK, který je symbolem programu výchovy dětí v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva. Jeho prostřednictvím vštěpujeme dětem na základních školách informace o tom, co to vlastně ten oheň je a hlavně jak se mají chovat, aby jim nemohl ublížit. V současné době je v kraji již proškoleno téměř 70 základních škol.

 

Každý hasič považuje za nejnáročnější zásah právě ten, který se jakkoliv dotýká dětí. Jejich psychika je totiž mnohem citlivější, než ta dospělá. Vzhledem k tomuto faktu vozíme ve všech prvních výjezdových vozidlech ještě jednoho „člena“ posádky. Je jím žlutý DRÁČEK ZÁCHRANÁČEK, který patří do druhé zmiňované oblasti. Tento drak slouží právě k potlačení dětského pláče, pokud jsou děti v našem kraji účastníky dopravní nehody, požáru či jiné mimořádné události. Zůstává jim navíc na památku, aby se pokusil překrýt špatné vzpomínky na samotnou událost. Tito dráčci s námi k zásahům „jezdí“ již tři roky a za tu dobu bylo obdarováno zhruba 150 dětí.

 

Nezanedbatelným faktem je rovněž jakási originalita obou draků. HASÍKa dostávají instruktoři po absolvování kurzu pouze jednoho do dvojice a dětem jej vždy oproti jiným propagačním materiálům pouze ukáží. DRÁČEK ZÁCHRANÁČEK je zase inventarizovanou součástí vozidla (podobně jako například hadice) a nového může dostat velitel pouze při doložení obdarování dítěte pomocí zprávy o zásahu. Oba draci mají chráněný vzor a nejdou zakoupit nikde v komerční sféře jako všemožné jiné plyšové hračky




Autor:
Adam Fuksa, Ing. Bc. preventivně výchovná činnost
950 670 331telefon
950 670 333fax
www.hzszlk.euinternet
adam.fuksae-mail


články > Archiv > Akce PVČ - aktuálně > plyšoví dráčci pomáhají hasičům

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace