Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

Učili učitele.

Požární ochrana a ochrana obyvatelstva součástí výuky základních škol.



Vzdělávání dětí základních škol v oblastech požární ochrany a ochrany obyvatelstva je důležitou složkou preventivně výchovné činnosti, která nesmí být opomíjena. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen MŠMT) proto tuto problematiku začlenilo jako součást přípravy učitelů, kteří se věnují právě dětem na základních školách.

 

V dubnu a květnu tohoto roku se proto v Brně uskutečnily dva pilotní semináře, určené pro Zlínský a Jihomoravský kraj, na kterých byli přítomní ředitelé základních škol seznámeni s výukovými tématy a vizí celého projektu.

 

Průběh seminářů byl rozdělen do dvou částí. V první části zástupci MŠMT, Národního institutu dalšího vzdělávání, Ministerstva dopravy a HZS kraje projekt představili, nastínili jeho cíle a sdělili okruhy témat, které je nutné vyučovat. Druhou částí byl odpolední workshop, zaměřený na reálné zkušenosti a poznatky z praxe zástupců jednotlivých zúčastněných institucí.

 

Vzdělávací program Hasík, který HZS Zlínského kraje základním školám s velkým úspěchem nabízí, bude samozřejmě dále pokračovat. Jeho smyslem však není nahrazovat vzdělávací proces škol a jejich učitelů, ale pouze doplnit a oživit tuto oblast. Z kapacitních důvodů navíc není možné vyhovět všem požadavkům základních škol v kraji.

 

Výhled do budoucna

Od nového školního roku 2013/2014 dojde ke změně Školních vzdělávacích programů, a do výukových osnov bude učitelům na prvním i druhé stupni základních škol mimo „běžných“ předmětů zařazena také tématika požární ochrany a ochrany obyvatelstva. Nejedná se však o vytvoření samostatného výukového předmětu, ale uvedené okruhy budou vyučovány v tzv. disponibilních hodinách jednotlivých předmětů. Cílem této výuky nebude připravit děti na dráhu profesionálních záchranářů, ale naučit je jak správně reagovat na mimořádné události.

 

Text: Oddělení ochrany obyvatelstva a KŘ

        KŘ HZS Zlínského kraje


Autor:
por. Bc. Libor Netopil tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
www.hzszlk.euinternet
libor.netopile-mail


články > Archiv > Aktuality > Učili učitele.
články > Archiv > Akce PVČ - aktuálně > Učili učitele.

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace