Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

hasiči varují před neopatrností v období adventu i konce roku

Požáry ve vánočním období každoročně trápí nejen hasiče



Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje chce veřejnost upozornit na nebezpeční vánočního období z pohledu požární prevence.

 

Každoročně vyjíždějí profesionální i dobrovolní hasiči v kraji na řadu požárů typických pro období Vánoc a konec roku. Mezi tyto požáry řadíme události vzniklé nejčastěji od zapálených svíček nebo od zábavní pyrotechniky. Výjimkou nejsou ani požáry vzniklé od velmi populárních a mezi veřejností rozšířených aromalamp.

 

Svíčky se používají nejen samostatně, ale často jako součást dekorace adventních věnců nebo vánočních stromků. Blízkost dalších hořlavých materiálů zvyšuje riziko rozšíření požáru a další možné nebezpečí.

 

Konec roku 2008 byl poznamenán celou sérií požárů, které měly za následek nejen materiální škody, ale také zranění lidí. Loňský Štědrý den byl navíc z pohledu statistiky několika let jedním z nejvíce zatížených výjezdy a zásahy hasičů ve Zlínském kraji – podrobnější zpráva zde.

 

________________________________________________

 

 

Hasiči se snaží poukázat na častý problém, a tím je nedbalost lidí při manipulaci s otevřeným ohněm, neopatrnost při zapalování svíček a lamp, jejich nesprávné umístění, stejně jako nesprávné používání zábavní pyrotechniky. Nezodpovědný přístup uživatelů je nejčastější zjištěnou příčinou vzniku těchto požárů.

 

Vonné aromalampy a ostatní druhy vonných i nevonných svíček se při používání nesmí ponechat při hoření bez dozoru. Je nutné je bedlivě pozorovat a sledovat. Některé druhy svíček nesmí být položeny na hořlavých podložkách, což je vždy na konkrétním výrobku uvedeno.

 

Lidé vůbec nečtou příbalové letáky ke kupovanému zboží, kde bývá uvedeno, jak s výrobkem bezpečně zacházet a jak ho správně používat. To přináší v praxi celou řadu chyb a možností vzniku požáru. Veřejnost podceňuje tyto problémy a nevěnuje jim dostatečnou pozornost. Řada požárů vzniká i při hře dětí, a proto je nutné děti poučit o možném nebezpečí.

 

V případě vzniku požáru je nutné zachovat "chladnou hlavu" a co nejrychleji jednat. Nejen přivolat na pomoc hasiče (150,112), ale pokusit se požár uhasit. Požáry v bytech se vlivem blízkosti hořlavých materiálů rychle šíří a mohou způsobit značné materiální škody.


Autor:
mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
950 670 333fax
www.hzszlk.euinternet
ivo.mitaceke-mail


články > Archiv > Aktuality > hasiči varují před neopatrností v období adventu i konce roku

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace