Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

ani poslední den v roce si hasiči neodpočinuli od zásahů

Silvestrovský večer znamenal i výjezdy hasičů k požárům v kraji





Dne 1.1.2010 v 01:01 hod. byli hasiči informováni o požáru kontejneru na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně.

 

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru kontejneru na odpad, který byl plameny zničen. Jeho uhašení bylo pro hasiče jednoduché a rychlé.

 

 

Dne 1.1.2010 v 00:53 hod. byli hasiči informováni o hrozícím požáru střechy od pyrotechniky v obci Napajedla.

 

Na místo vyjela jednotka dobrovolných hasičů obce Napajedla s jedním zásahovým vozem. Po provedeném průzkumu bylo zjištěno, že kouř na střeše vychází z komína a požár nehrozí.

 

_________________________________________________________________________

 

 

Dne 31.12.2009 ve 23:15 hod. byli hasiči informováni o požáru plastového kontejneru v Bystřici pod Hostýnem.

 

Na místo vyjela místní jednotka profesionálních hasičů, která rychle uhasila hořící plastový kontejner na tříděný odpad pomocí vysokotlakého proudu vody. Kontejner byl požárem zničen.

 

 

Dne 31.12.2009 ve 20:17 hod. byli hasiči informováni o požáru na balkóně velkého obytného domu sídliště Jižní Svahy ve Zlíně.

 

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v 5. patře I. segmentu došlo k požáru uložených věcí na balkóně jednoho z bytů.

 

Požár zpozorovali sousedé, kteří plameny také uhasili pomocí několika kbelíků s vodou. Svým rozhodným činem zabránili nejen dalšímu rozšíření požáru, ale přispěli k uchránění dalších nemalých hodnot majetku.

 

Po příjezdu hasičů bylo místo požáru překontrolováno. Požár byl uhašen a další nebezpečí nehrozilo. Požár zachvátil plastový box na nářadí, který poškodil. Požárem způsobená škoda nebyla prozatím pro potřeby hasičů vyčíslena. Majitelé nebyli v době vzniku požáru doma. Zásahem sousedů se podařilo uchránit další majetek nejméně za 50 tis. Kč. Velitel zásahu se domnívá, že požár způsobila zábavní pyrotechnika, která zalétla na balkón.

 

 

Dne 31.12.2009 v 19:27 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu ve Valašském Meziříčí, Krhové.

 

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Krhové a Zašové. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru vnějšího pláště střechy a štítu většího rodinného domu.

 

Požár jako první zpozorovali sousedé, kteří upozornili majitele. Jejich snaha o uhašení požáru pomocí zahradní hadice a několika přenosných hasicích přístrojů byla částečně úspěšná. Na místo však museli vyjet hasiči a provést důkladnější zásah a kontrolu stavebních částí domu.

 

Už příjezd k rodinnému domu v méně zastavěné a kopcovité oblasti Valašského Meziříčí se neobešel bez komplikací. Velkoobjemová cisterna hasičů Tatra 815 se na mokrém a nedostatečně zpevněném povrchu příjezdové komunikace svezla a zablokovala průjezd pro další zásahová vozidla. Cisterna musela být vyprázdněna a následně i vyproštěna dalším zásahovým speciálem zn. Renault Midlum. Před vyproštěním však byla cisterna schopna zásobovat přes hadice vodou místo požáru, které bylo vzdálené asi šedesát metrů.

 

Prvnímu vozu se podařilo přijet až k místu požáru a pomocí několika proudů vody byl požár postupně lokalizován asi za třicet minut. Hasiči pronikli jak do budovy, tak požár hasili i z vnější strany. Plameny neprostoupily do vnitřních částí rodinného domu a podařilo se uchránit značné hodnoty stavby. Celková likvidace požáru zabrala hasičům další hodinu prací. Zasažená část domu byla překontrolována pomocí termokamery. Část střechy byla hasiči rozebrána. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

 

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru zatím jen předběžně ohledáno. Další šetření je naplánováno na denní dobu. Počáteční podezření na zapálení domu zábavní pyrotechnikou sousedů bylo prozatím vyloučeno, ale dál bude tato možnost prověřována. Případ je nadále v šetření, včetně dalších možných příčin vzniku požáru. Požárem způsobenou škodu si majitel vyčíslil na 50.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty domu a uskladněných věcí nejméně za 5 mil. Kč.

 

aktualizováno

 

Dopolední šetření na místě ukázalo, že příčinou vzniku požáru byla technická závada na komínovém tělese.

 

 

Dne 31.12.2009 v 18:06 hod. byli hasiči informováni o požáru odpadu ve Zlíně.

 

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na nábřeží došlo k malému požáru odpadu v kontejneru. Požár byl jednotkou hasičů bleskově uhašen. Způsobené škody nebyly pro potřeby hasičů vyčísleny.




Autor:
mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
950 670 333fax
www.hzszlk.euinternet
ivo.mitaceke-mail


články > Archiv > Aktuality > ani poslední den v roce si hasiči neodpočinuli od zásahů

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace